klanten waarderen ons met een 9.6 uit 303 beoordelingen!
Vraag een adviesgesprek aan »
Inspiratie 6 min leestijd

Welke wijnkoelkast en wijnklimaatkast past in jouw keuken?

Jessica Renders
op 11 februari 2020

Een prachtige wijn verdient een prachtige plaats in de keuken! Of je nu een echte wijnkenner bent of gewoon een liefhebber van een heerlijk glas wijn, een wijnkast is een ideale oplossing om de flessen op de juiste manier te bewaren.

Door het open karakter van de keukens van nu, krijgt de wijnkoelkast meer en meer een mooie plek in o.a. het keukeneiland. Het benadrukt niet alleen de uitnodigende sfeer, maar maakt ook het gehele keukenontwerp speciaal!

Welke wijnkoelkast of wijnklimaatkast het beste past in jouw keuken past, kun je bekijken aan de hand van onderstaande uitleg over de verschillen tussen de soorten wijnkasten. Een Keukencoach helpt je ook altijd graag en kan je daar makkelijk over adviseren.

Weetje: 24 Liter wijn drinkt de gemiddelde Nederlander (18+) per jaar. Goede wijnen en wijn met een lager alcoholpercentage zijn de trend.

Wijnkoelkast en wijnklimaatkast keuze: Siemens Amerikaanse koelkast / side by side koelkast met wijnkoeler
Foto Siemens Amerikaanse koelkast – Siemens side by side koelkast met wijnkoeler

Wat is het verschil tussen een wijnkoelkast, wijnklimaatkast en wijnbewaarkast?

De woorden wijnkoelkast en wijnklimaatkast worden vaak door elkaar gebruikt, maar verschillen duidelijk op een aantal punten. Net als nummer drie: de wijnbewaarkast.

Wat is een wijnkoelkast?

In een wijnkoelkast, ook wel wijnkoeler en wijnfrigo genoemd, bewaar je wijn op drinktemperatuur voor gebruik op korte termijn. De wijnkoelkast heeft één temperatuurzone en koelt de wijn snel tot op serveertemperatuur.

Een wijnkoelkast met thermo-elektrische koeling moet binnenshuis staan, omdat deze alleen koelt en niet verwarmt. De koelkast kan dus niet in de kelder of schuur geplaatst worden, omdat de temperatuur er te ver daalt in de herfst en winter. Een wijnkoelkast is vaak een kleine koelkast en heeft meestal ruimte voor een beperkt aantal flessen. Ze zijn wel supersnel op temperatuur!

Wijnkoelkast en wijnklimaatkast keuze: Smeg wijnkoelkast met sommelierlade
Foto: Smeg wijnkoelkast met sommelierlade

Wat is een wijnklimaatkast?

Niet alleen een wijnkoelkast is ideaal voor dagelijks gebruik. Ook in de wijnklimaatkast ligt de wijn klaar om direct genuttigd te worden.

Wijnklimaatkast 2 zones: Witte en rode wijn hebben een eigen ideale serveertemperatuur. (Serveertemperatuur witte wijn: 7-12 graden , serveertemperatuur rode wijn: 14-18 graden, de normale koelkast is te koud.) Veel wijnklimaatkasten hebben daarom twee temperatuurzones en soms zelfs meer voor o.a. champagne en speciaalbier. In een wijnklimaatkast kunnen de verschillende wijnen op verschillende temperaturen gelijktijdig bewaard worden. Diverse wijnen kun je zelfs enkele jaren bewaren in jouw wijnklimaatkast. Naast de meerdere temperatuurzones verschillen de meeste wijnklimaatkasten van de wijnkoelkast doordat zij ook kunnen verwarmen en geschikt zijn voor plaatsing in de bijkeuken, garage en schuur.

Wist je dat een onderbouw of smalle wijnklimaatkast al snel te plaatsen is in een nieuwe keuken?

Wat is een wijnbewaarkast?

Omdat velen van ons geen wijnkelder hebben, is een wijnbewaarkast de perfecte oplossing om jouw bijzondere wijnen jaren in te laten rijpen. Naast de bewaartemperatuur (10-12 graden voor alle wijnen) en luchtvochtigheid is een rustige stabiele omgeving een must om de smaak optimaal te laten ontwikkelen. Traditioneel heeft een wijnbewaarkast een dichte deur zonder glas. Door de ontwikkeling van geïsoleerd gekleurd glas met UV bescherming kun je toch de waardevolle flessen mooi zien liggen in de wijnbewaarkast. Dit type glas wordt ook al regelmatig toegepast in de wijnklimaatkast om de kwaliteiten van de wijnbewaarkast na te bootsen.
Bij een wijnbewaarkast denk je vaak aan een groot vrijstaand model voor je hele wijncollectie.

Wijnkoelkast en wijnklimaatkast keuze: Vrijstaande wijnklimaatkast – Bosch KSW38940 met twee temperatuurzones, energielabel B
Foto: Vrijstaande Bosch wijnklimaatkast – Bosch KSW38940 met twee temperatuurzones, energielabel B

Wijnklimaatkast of wijnkoelkast kopen – waar op letten?

Het geluidsniveau

Net als bij de gewone koelkast is het belangrijk om op het aantal decibels te letten, omdat het keukenapparaat 24/7 aanstaat in de keuken.

  • Een wijnklimaatkast met een compressor heeft een breed temperatuurbereik en maakt een normaal koelkast geluid.
  • Een thermo-elektrische koeler is stiller, maar kan minder lage temperaturen bereiken.
  • Een wijnklimaatkast met absorptietechnologie maakt het minste geluid.

Over het algemeen is het zo: Hoe meer geluid, hoe meer trillingen! Trillingsdemping is belangrijk als je wijnen langer wilt bewaren.

Energieklassen
  • Kijk ook bij de wijnkoelkast naar het energielabel: energielabel A is het beste. Bij een energielabel C of nog lager gaan de energiekosten met tientallen euro’s omhoog. Zonde van het geld en voor het milieu!
Inbouw, vrijstaande of onderbouw wijnkoelkast?
  • Bij een wijnklimaatkast inbouw en onderbouw wordt de luchtopname en ventilatie geregeld via een ventilatierooster aan de voorzijde. Bij een vrijstaande wijnkoelkast komt de warmte vrij aan de achterkant. Door een vrijstaande wijnkoelkast in te bouwen in de keuken kan deze zijn warmte niet kwijt en raakt oververhit. De kwaliteit van de wijn gaat dan snel achteruit. Let bij het inbouwen van een wijnklimaatkast op de juiste nismaat van de keukenkast.
Uiterlijk
  • Het aantal wijnrekken kan variëren. Een houten wijnrek is wel zo chique! Met volledig uittrekbare legplateaus is zelfs de achterste fles goed bereikbaar.
  • Wat vind je van een glazen deur met LED verlichting.
  • De wijnklimaatkast kan eventueel met slot geleverd worden en… dat is niet alleen zeer kindvriendelijk!

Hoe zou een wijnkoelkast of wijnklimaatkast er in jouw keuken uitzien?

Vraag het aan een Keukencoach! Die weet alles over de verschillende wijnkoelkasten en hoe deze prachtig in het keukenontwerp verwerkt kan

Jessica Renders

Ik ben Jessica. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben.

Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Capelle aan den IJssel waar ik met je kan afspreken.

Het adres van de winkel is: Lylantse Baan 6, 2908 LG Capelle aan den IJssel

Laten we snel een keer kennis maken.

Jessica Renders

 

Relevante artikelen

Moderne keuken met een landelijke uitstraling, kan het?

Jazeker, een moderne keuken met landelijke elementen is eigenlijk dé keukenwens van velen. Na een hectische dag wil je graag…

Jessica Renders
op 16 april 2020

Wanneer heb je een ‘oude keuken’?

Goede vraag: wanneer heb je nou eigenlijk een oude keuken? De één vindt het uiterlijk reuze belangrijk en de ander…

Jessica Renders
op 15 april 2020

Rechte keukens die je verrassen!

Een rechte keuken is verrassend veelzijdig en past in bijna iedere ruimte! Wil je een complete keuken op een klein…

Jessica Renders
op 2 april 2020

Ervaren experts

Onze ervaren experts helpen je van A tot Z

Topkwaliteit

We leveren uitsluitend topkwaliteit keukens en apparatuur

Scherpe prijzen

Een transparante calculatie: altijd eerlijke en scherpe prijzen

100% aandacht

Altijd 100% aandacht voor ontwerp, montage en nazorg