klanten waarderen ons met een 9.6 uit 303 beoordelingen!
Vraag een adviesgesprek aan »
Inspiratie 6 min leestijd

Wat voor kok ben jij?

Patrick van Barneveld
op 11 februari 2020

Bij het maken van een ontwerp voor een nieuwe keuken wil ik als keukencoach graag weten hoe er gekookt gaat worden. Dit is niet nieuwsgierig bedoeld hoor! Het gaat mij erom dat ik dan een beter advies kan geven.

Chef-kok of magnetronmachinist

Voor een klant die ervan houdt om uitgebreid te koken zal ik een heel ander idee uitwerken dan voor iemand die in de keuken vooral koffiezet en voor het diner meestal even wacht op de ‘ping’ van de magnetron.
Het spreekt voor zich dat iemand die lekker wil kokkerellen flink wat meer werkruimte nodig heeft. Waar je ook woont, de ruimte voor de keuken is altijd begrensd. Daar wil ik zo efficiënt mogelijk mee omgaan, rekening houdend met de wensen van de klant.

 

Hoe kook je: gedekte tafel met quiche + salade - Melissa Walker Horn, Unsplash.com
Foto: Melissa Walker Horn, Unsplash.com

Wat eet je, wat kook je?

  • Kook je vooral aardappelen, groenten, vlees en stamppotten? Of varieer je met ovenschotels, wildgebraad of maak je graag pasta’s met allerlei verschillende sauzen?
  • Ben je iemand die echt vaak lekker snel en pittige wok-maaltijden bereid?
  • Kook je voor jezelf of ook regelmatig voor gezelschappen van 6 of meer personen?
  • En ga je misschien naast de maaltijdbereiding ook aan de slag met het bakken van taarten en koekjes, het wekken van groenten of het maken van jams?
    Dit zijn dingen die voor jezelf waarschijnlijk vanzelfsprekend zijn, maar waar ik graag meer over wil weten!

Extra functies in de keukenapparatuur

Zelfs als je keukenactiviteiten overwegend bestaan uit het opwarmen van kant-en-klaar maaltijden ben ik toch benieuwd of je graag een oven gebruikt, bijvoorbeeld voor pizza’s en voorgebakken brood of snacks als bitterballen en kaassoufflés.

 Hoe kook je: Bosch gaskookplaat met FlameSelect
Foto: Bosch gaskookplaat met FlameSelect

Gas of inductie?

In Nederland is plotseling veel aandacht ontstaan voor het koken op basis van inductie. Op zich kun je daar een eind mee komen, maar wanneer je echt wilt kunnen wokken ontkom je niet aan een gasbrander met hoge capaciteit. Het glas van een inductiekookplaat kan krassen, terwijl een gasstel wordt beschermd door zijn pannendragers.
Een gerecht even lekker omschudden in een koekenpan kan probleemloos op de pannendrager van een gaskookplaat. Bij een inductiekookplaat moet je de pan optillen boven de glasplaat en dan verlies je even het contact met de hittebron. Eventueel kun je een aparte wokbrander gebruiken in combinatie met een inductiekookplaat. Overigens, ‘wokken’ wordt wel eens verward met ‘roerbakken’ dat eigenlijk veel gebruikelijker is. Voor roerbakken is minder vermogen nodig. Dat lukt prima op inductie.
Bij het koken op inductie wordt de pan verhit. Dit is een groot voordeel ten opzichte van het koken op een keramische kookplaat. Bij keramisch koken komt de hitte van onder en wordt de glasplaat gloeiend heet. Het oppervlak van deze platen kan lelijk beschadigd raken door het inbranden van gemorste suikerhoudende producten.

2, 4, 5, 6 of meer pitten

Dan komen we bij de keuze voor het aantal pitten dat je wilt kunnen gebruiken. Bedenk wat je gelijktijdig nodig zult hebben voor aanbraden, bakken, koken, sudderen….
De meest geavanceerde inductiekookplaten hebben een flexibele kookzones. Het maakt daarbij niet meer zoveel uit hoe groot de pan is of waar je de pan plaatst.

Bakplaat

Er zijn speciale accessoires die op de kooplaat gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld een grilplaat of bakplaat. Voor de echte liefhebbers kunnen we natuurlijk een grilapparaat inbouwen.

Hoe kook je: Siemens iQ700 ovens
Foto: Siemens iQ700 ovens

Warm houden

Wanneer je regelmatig voor een grotere groep kookt, wil je waarschijnlijk het menu gedeeltelijk al wat eerder kunnen bereiden. Een oven of magnetron kunnen prima ingezet worden voor het warmhouden van gerechten. Wanneer je die machines wilt kunnen inzetten voor de bereiding van de andere items, zijn er natuurlijk andere oplossingen zoals warmhoudschalen. Deze kun je achteraf weer netjes opbergen. (link naar opbergruimte blog)

Extra oven

Ook een tweede (of derde) oven biedt volop mogelijkheden. De ovens hebben steeds meer functies. Niet alleen voor bakken, grillen, braden maar ook kun je ze prima inzetten als aanvulling op de kookplaat. Een tip hierbij, denk even door of je verschillende typen ovens wilt gebruiken. Een aparte stoomoven wordt misschien slechts incidenteel gebruikt terwijl je met de aanschaf van twee ovens met extra stoomfunctionaliteit waarschijnlijk veelzijdiger uit de voeten kunt.
Er zijn ook ovens verkrijgbaar waarbij je met de bijgeleverde accessoires prima kunt stoomkoken zoals de Etna CM751ZT.

Koel- en vriesruimte

In de koelkast heb je niet snel te veel ruimte. Misschien omdat je liever wat minder vaak boodschappen doet, of juist omdat je regelmatig vrienden uitnodigt voor een uitgebreid diner. De moderne koelkasten bieden verschillende koelzones om groente, fruit, vlees, vis bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheid te kunnen bewaren, wat bevorderlijk is voor de houdbaarheid en smaak.
Krijg je grotere groepen op visite, dan kun je kijken of een extra koeling voor de dranken interessant wordt met een wijnkoelkast als aanvulling.

Hoe kook je: Whirlpool koel-vriescombinatie ART 459/A+/NF/1
Foto: Dekker Zevenhuizen

Werkblad

Het koken gebeurt niet alleen op de kookplaat en in de ovens… Bij de voorbereidingen wil je graag voldoende plaats hebben voor je snijplank en schalen. Een bestendig werkblad (Link naar werkblad blog) met lekker wat aflegruimte komt daarbij goed van pas!

Spoelbak

Een vaatwasser komt niet alleen na de maaltijd van pas maar is ook tijdens het koken al beschikbaar voor het stallen van bakjes en schaaltjes die bij de voorbereiding gebruikt zijn. Een spoelbak met flexibele douchekraan kan je enorm helpen bij het schoonmaken van groenten en spoelen van servies voordat je het in de vaatwasser plaatst. (Link naar kranenblog)

Kastruimte

Ga je regelmatig los voor je gasten, dan zul je extra opbergruimte kunnen waarderen voor pannen, schalen, servies en keukenmachines. Waarschijnlijk heb je ook graag kruiden en specerijen gemakkelijk voor het grijpen. Ook hier hou ik graag rekening mee in het ontwerp.

Patrick van Barneveld

Ik ben Patrick. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben.

Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Oud-Beijerland waar ik met je kan afspreken.

Het adres van de winkel is: Willem Beukelszstraat 6, 3261 LV Oud-Beijerland

Laten we snel een keer kennis maken.

Patrick van Barneveld

Relevante artikelen

Moderne keuken met een landelijke uitstraling, kan het?

Jazeker, een moderne keuken met landelijke elementen is eigenlijk dé keukenwens van velen. Na een hectische dag wil je graag…

Patrick van Barneveld
op 16 april 2020

Wanneer heb je een ‘oude keuken’?

Goede vraag: wanneer heb je nou eigenlijk een oude keuken? De één vindt het uiterlijk reuze belangrijk en de ander…

Patrick van Barneveld
op 15 april 2020

Rechte keukens die je verrassen!

Een rechte keuken is verrassend veelzijdig en past in bijna iedere ruimte! Wil je een complete keuken op een klein…

Patrick van Barneveld
op 2 april 2020

Ervaren experts

Onze ervaren experts helpen je van A tot Z

Topkwaliteit

We leveren uitsluitend topkwaliteit keukens en apparatuur

Scherpe prijzen

Een transparante calculatie: altijd eerlijke en scherpe prijzen

100% aandacht

Altijd 100% aandacht voor ontwerp, montage en nazorg