klanten waarderen ons met een 9.6 uit 303 beoordelingen!
Vraag een adviesgesprek aan »
Advies 6 min leestijd

Waar op letten bij het kopen van een nieuwe keuken?

Patrick van Barneveld
op 5 februari 2020

Een nieuwe keuken kopen is zoveel leuker geworden! De geweldige keuze uit vele keuken vormen met eiland of bar, handige kasten, slimme keukenapparatuur en mooie materialen maken jouw droomkeuken heel bijzonder!

Tijdens het keuken ontwerpen kun je rekening houden met een aantal punten die belangrijk zijn voor het uiteindelijke resultaat. Ik heb een checklist gemaakt met handige tips die het kopen van een nieuwe keuken gemakkelijk maakt!

Ga showroomkeukens bekijken

Stap binnen bij verschillende keukenshowrooms met als enige doel: oriëntatie en inspiratie! Ga kijken hoe de schitterende keukens van de foto’s van het internet er in het echt uitzien. Trek aan laden en voel aan werkbladen. Stel vragen aan de keukenadviseur en laat je verrassen door de vele mogelijkheden die de keuken van vandaag de dag te bieden heeft.

BELANGRIJK: Nu je toch in de showroom bent, kun je gelijk ervaren welke keukenwinkel je alle tijd gunt en ruimte geeft om op je gemak de verschillende keukenopstellingen te bekijken en te bevoelen.

Je gaat nog niets kopen, alleen rondkijken. Want we hebben eerst nog wat huiswerk voor je.

Häcker Le Mans hoekkast systeem + Nobilia lade-indeling in de nieuwe keuken
Foto: Häcker keuken Le Mans hoekkast systeem

Denk na over de keukenopstelling

Bij het samenstellen van de keukenindeling heb je ongelooflijk veel mogelijkheden!

Om de keukenruimte maximaal te benutten hierbij een aantal zaken die je vooraf al kunt doen:

 • Keukenruimte: Meet de keukenruimte nauwkeurig op en inventariseer waar obstakels als een raam en deur zich bevinden.
 • Keukenindeling: Bedenk welke keuken vorm jouw voorkeur heeft. Keukeneiland opstelling, L-keuken, U-keuken, etc. , eventueel met bar.
 • Ergonomie: Bekijk eens hoe de juiste werkblad hoogte, korte loopafstanden en keukenapparatuur geplaatst op hoogte het leven makkelijker zullen maken.
 • Opbergruimte: In de keuken zijn allerlei slimme kasten mogelijk zoals de Le Mans hoekkast, grote laden met handige keukenlade organizer en apothekerskast.
 • Werkblad ruimte: Hoe meer werkblad in de keuken, hoe fijner.
 • Spoelbak: Ga je voor een enkele, anderhalve of dubbele spoelbak?
 • Lichtplan: Een goed keuken verlichting ontwerp voor boven het werkblad en misschien in de kasten en laden.
 • Stopcontacten Er zijn volop mogelijkheden voor stopcontacten in de keuken: in het werkblad, kookeiland, onder bovenkastjes.
 • Wandplanken: Pronk met je keukenaccessoires op muurplanken of in open hangkastjes

Ontdek je favoriete keukenstijl

Vandaag de dag zijn veel woonkamers en keukens één, waardoor de keuze van de keukenstijl belangrijker is dan ooit. Strakke hoogglans keukens stralen bijvoorbeeld niet de nostalgische sfeer uit waar een landelijke inrichting om vraagt.

Tijdens jouw inspiratietocht over het net en langs de showrooms heb je vast en zeker een voorkeur gekregen voor een bepaald keuken interieur. Of het nu landelijk, modern, klassiek, industrieel of strak design is, de materialen en kleuren van de volgende keukenonderdelen geven jouw keukenstijl vorm:

 • Deur frontjes vergelijken
 • Deur grepen selecteren
 • Keuken achterwand materiaal kiezen. Denk aan: tegels in de landelijke keuken. In de moderne keuken wordt hetzelfde motief of materiaal van het werkblad vaak doorgetrokken in de spatwand. Een glazen keuken achterwand past in werkelijk iedere keukeninrichting.
 • Spoelbak met kraan in dezelfde kleur.
TopCore keukenblad met houtdecor in de nieuwe keuken
Foto: TopCore keukenblad met houtdecor– Dekker Zevenhuizen

Materiaal aanrechtblad kiezen

Het werkblad is een wezenlijk onderdeel van de gewenste keukenstijl. Een landelijk aanrechtblad is vaak van hout of beton(-look), terwijl je in de moderne keuken meer een composiet, marmer (-dessin) of granieten keukenblad zult zien. Of een keukenblad qua materiaal voor jouw keuken geschikt is, hangt af van het gebruik en je budget omdat de prijzen van aanrechtbladen sterk uiteenlopen.

Welke keukenapparatuur kiezen?

Naast dat het uiterlijk van de (inbouw + vrijstaande) keukenapparaten vandaag de dag behoorlijk belangrijk is, moet je ook nadenken over: grootte, lawaai, energieverbruik, prijs, de aansluiting en de functiemogelijkheden.

Online keukenplanner

Om alvast thuis een indruk te krijgen van jouw nieuwe droomkeuken, kun je aan de slag met de gratis online keukenplanner. Daar kun je van alles invoeren en met elkaar combineren: keukenmaten, verschillende keukenkasten, deurfronten, deurgrepen, aanrechtbladen, etc. Bewonder online je eigen keukenontwerp in 3D!

Welk budget is er voor de nieuwe keuken?

Klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar bedenk voordat je een nieuwe keuken gaat aanschaffen, welk bedrag het mag gaan kosten. Jouw budget kan natuurlijk hoger liggen dan dat er uiteindelijk nodig is.

Soms moet je aan het Engelse gezegde denken: ‘Penny wise, pound foolish!’ Een voorbeeld daarvan is keukenapparatuur. Geregeld zijn koelkasten, ovens en vaatwassers die goedkoper zijn in aanschaf, minder energiezuinig, eerder kapot en maken meer lawaai. Een iets duurder inbouwapparaat verdient zich vanzelf terug en het heeft vaak handige extra functies.

Nieuwe keuken - Rustic Vegan, Le Creuset, Unsplash.com
Foto: Rustic Vegan – Le Creuset, Unsplash.com

Keuken op de toekomst voorbereid

Een keuken wordt gemiddeld om de 15 jaar vervangen. Bedenk eens wat er die lange periode kan veranderen in je leven. Je kunt daar al rekening mee houden in jouw keukenontwerp. Bijvoorbeeld bij uitbreiding van het gezin is een grote koelkast een pré. Om de keuken ook op latere leeftijd plezierig te blijven gebruiken adviseer ik een kleine werkdriehoek, samen met ruime keuken lades die overzichtelijk en makkelijk bereikbaar zijn.

Bespreek je ideeën met een onafhankelijke keukenadviseur

Nu je de checklist doorlopen hebt, help je niet alleen jezelf flink op weg, maar zeker ook de keukenadviseur! Je bent nu klaar voor een onafhankelijk keukenadvies. Een professioneel advies van een keukenspecialist die in een ontspannen sfeer helpt bij het maken van een prachtig ontwerp waarin al jouw wensen verwerkt worden. Wie weet wat voor goede ideeën daar uitkomen?

Keuken kopen – Nog vragen? Bekijk het webinar!

Heb je na de vele tips uit de checklist toch nog vragen, dan moet je zeker het webinar bekijken. Keukencoaches leggen daarin alle ins en outs uit die voor jou belangrijk zijn bij het kopen van een nieuwe keuken!

Patrick van Barneveld

Ik ben Patrick. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben.

Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Oud-Beijerland waar ik met je kan afspreken.

Het adres van de winkel is: Willem Beukelszstraat 6, 3261 LV Oud-Beijerland

Laten we snel een keer kennis maken.

Patrick van Barneveld

Relevante artikelen

Onafhankelijk keukenadvies: hoe ziet dat eruit?

Ontdek hoe je advies inwint bij een keukenspecialist die jou naar je droomkeuken coacht! Zoveel mensen, zoveel keukenwensen! Alleen een…

Patrick van Barneveld
op 6 mei 2020

Welke keukenindelingen zijn er? Welke vorm past bij jouw woning?

Ontdek jouw favoriete keukenindeling! Niet alleen de keuze voor een stijl als de landelijke keuken, moderne keuken of industriële keuken…

Patrick van Barneveld
op 6 mei 2020

Keukenstijlen: welke stijl keuken past bij jou?

Vind de perfecte keukenstijl voor jouw nieuwe keuken Na het bewonderen van ‘de nieuwe keuken’ van familie en vrienden, heb…

Patrick van Barneveld
op 6 mei 2020

Ervaren experts

Onze ervaren experts helpen je van A tot Z

Topkwaliteit

We leveren uitsluitend topkwaliteit keukens en apparatuur

Scherpe prijzen

Een transparante calculatie: altijd eerlijke en scherpe prijzen

100% aandacht

Altijd 100% aandacht voor ontwerp, montage en nazorg