klanten waarderen ons met een 9.6 uit 303 beoordelingen!
Vraag een adviesgesprek aan »
Advies 6 min leestijd

Te weinig werkblad ruimte? 10 slimme keukentips om dit te fixen

Patrick van Barneveld
op 31 januari 2020

Keukencoach Patrick van Barneveld- gepubliceerd op 6 september 2019

Je kunt nooit te veel werkruimte creëren in een keukenontwerp! Het is voor mij een leuke uitdaging om creatief met de beschikbare ruimte om te gaan en zo genoeg werkblad te kunnen realiseren voor mijn klant. Te weinig werkblad is in z’n algemeenheid namelijk één van de grootste ergernissen in de keuken. Met deze 10 slimme tips & tricks kun je de maximale werkblad ruimte intekenen in je nieuwe keuken. Ook voor de bestaande keuken zijn dit handige tips om de aanwezige werkruimte optimaal te benutten!

1 – Werkruimte breedte en werkblad diepte

Het werkgedeelte is de meest gebruikte ruimte van de keuken. Het is het centrum van alle activiteiten rond het voorbereiden van het eten. Deze zone is minimaal 60cm breed. Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.

2 – Kleine spoelbak en kookplaat

Werkblad ruimte tips: Selsiuz kokendwaterkraan Gold – Dekker Zevenhuizen
Foto: Selsiuz Kokendwaterkraan – Dekker Zevenhuizen

Bij een beperkte afmeting van het werkblad, kan de werkruimte vergroot worden door het plaatsen van een kleine spoelbak (40-45cm). Je hebt altijd de keuze: een kleine spoelbak en meer werkblad of een extra spoelmogelijkheid met een 1,5 spoelbak waarvoor je een gedeelte van het werkblad opoffert. Bij een klein werkblad adviseer ik een kleine inductiekookplaat of gaskookplaat met vier pitten, in plaats van vijf of meer, om de werkruimte zo groot mogelijk te houden.

3 – Kokendwaterkraan

Bij de spoelbak hoort natuurlijk ook een kraan. Wist je dat er in één op de drie keukens al een kokendwaterkraan wordt geplaatst? De Selsiuz kokend waterkraan en de Quooker Fusion worden ook wel 3-in-1 kranen genoemd omdat de koud en warm water mengkraan gecombineerd is met een kokendwaterkraan. Je bespaart met deze enkele kraan op het werkblad, niet alleen ruimte maar ook tijd! De losse waterkoker kan zo namelijk gelijk naar de kringloop.

4 – Keukenapparatuur met meerdere functies

Naast de aanwezigheid van een inbouwoven, staat er vaak een losse magnetron op het aanrecht. Bij het ontwerpen van een nieuwe keuken vraag ik de klant wat hij of zij graag zou kunnen doen in de keuken. Van opwarmen en ontdooien tot bakken, braden en misschien wel stomen. Er is namelijk volop keuze uit inbouw bakovens, magnetrons en stoomovens die meerdere functies in één apparaat combineren.

Werkblad ruimte tips: Nobilia keuken met uitschuiftafel, uitklap paneel en inklapbare snijmachine
Foto: werkblad ruimte tips: Nobilia keuken met uitschuiftafel, uitklap paneel en inklapbare snijmachine

5 – Uitschuiftafel en uitklapbaar paneel

Het probleem van een te klein werkblad is ook bij de keukenfabrikanten een bekend fenomeen. Met een uitschuiftafel in een onderkast (breed 50,60 en 90cm) of een uitschuifbaar binnenpaneel in een onder- of bovenkast kun je naar behoefte de werkruimte vergroten.

Werkblad ruimte tips: Häcker keuken met bar, Systemat Art, Smoked Oak Industrial Steel
Foto: Häcker Keuken Systemat Art Smoked Oak Industrial Steel

6 – Aan de bar

Een bar aan een kleine keuken biedt naast de sociale functies van gezellig samen hangen, eten en drinken, ook extra ruimte als werkblad. In het keukenontwerp ziet het er fantastisch uit!

7 – Hoge keukenkasten

In een kleine keuken kun je maximaal van de aanwezige ruimte profiteren door hoog de lucht in te gaan. Hoe hoger de kasten, hoe meer apparatuur er ingebouwd kan worden en niet meer los op het aanrecht komt te staan.

Werkblad ruimte tips: Losse inductiekookplaten, Adriano Design – beurs Imm Cologne 2019
Foto: Losse inductiekookplaten, Adriano Design – Gezien op beurs Imm Cologne 2019

8 – Losse keukenapparaten

Ga bij de aanschaf van een keukenapparaat als een blender, waterkoker en tosti-ijzer, op zoek naar een compacte versie van het apparaat. Daarmee bespaar je ruimte op het aanrecht.

9 – Leeg aanrechtblad

Je moet jezelf aanwennen om het aanrecht zo leeg en opgeruimd mogelijk te houden. Zet bijvoorbeeld tijdens het koken de gebruikte schalen en pannen in de vaatwasser. De achterwand van de keuken kan op verschillende manieren voor extra opbergruimte zorgen. Aan rekjes kunnen kruidenpotjes en bakken met keukengereedschap gehangen worden. Losse keukenapparaten krijgen het beste een vaste plek in de hoge keukenkast.

Werkblad ruimte tips: afdekplaat en snijplank voor inductiekookplaat: Bread and Pasta - Wall-Art.nl
Foto: Wall-Art.nl afdekplaat en snijplank voor kookplaat – Bread and Pasta

10 – Snijplank over de spoelbak en kookplaat

Er zijn snijplanken van hout en veiligheidsglas verkrijgbaar die over de spoelbak, gaskookplaat, keramische kookplaat en inductie kookplaat geplaatst kunnen worden. Extra ruimte om het eten voor te bereiden ligt zo binnen handbereik!

Na het lezen van deze 10 tips over het creëren van de optimale werkbladruimte kun jij voorbereid je ideale keuken ontwerpen. En die ideale keuken ontwerpen doe je hier met onze keukenplanner. Ga snel aan de slag en ontwerp gratis een prachtig 3D model van je droomkeuken, ongeacht hoeveel ruimte je daarvoor beschikbaar hebt.

Patrick van Barneveld

Ik ben Patrick. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben.

Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Oud-Beijerland waar ik met je kan afspreken.

Het adres van de winkel is: Willem Beukelszstraat 6, 3261 LV Oud-Beijerland

Laten we snel een keer kennis maken.

Patrick van Barneveld

Relevante artikelen

Onafhankelijk keukenadvies: hoe ziet dat eruit?

Ontdek hoe je advies inwint bij een keukenspecialist die jou naar je droomkeuken coacht! Zoveel mensen, zoveel keukenwensen! Alleen een…

Patrick van Barneveld
op 6 mei 2020

Welke keukenindelingen zijn er? Welke vorm past bij jouw woning?

Ontdek jouw favoriete keukenindeling! Niet alleen de keuze voor een stijl als de landelijke keuken, moderne keuken of industriële keuken…

Patrick van Barneveld
op 6 mei 2020

Keukenstijlen: welke stijl keuken past bij jou?

Vind de perfecte keukenstijl voor jouw nieuwe keuken Na het bewonderen van ‘de nieuwe keuken’ van familie en vrienden, heb…

Patrick van Barneveld
op 6 mei 2020

Ervaren experts

Onze ervaren experts helpen je van A tot Z

Topkwaliteit

We leveren uitsluitend topkwaliteit keukens en apparatuur

Scherpe prijzen

Een transparante calculatie: altijd eerlijke en scherpe prijzen

100% aandacht

Altijd 100% aandacht voor ontwerp, montage en nazorg