Vakkundig advies van experts met meer dan 20 jaar ervaring!
Vraag een adviesgesprek aan »
Uncategorized 12 Min leestijd

Kies de perfecte combi oven, combi magnetron of stoomoven voor jou en je keuken! Ovens en magnetrons, welke kies jij?


op 9 april 2021

De lekkerste gerechten uit de keuken komen uit de oven. Alleen die heerlijke geur al! In jouw droomkeuken wil je alleen dé perfecte oven of magnetron die helemaal bij jouw keukenopstelling en kookstijl past. Ik wil je graag alles vertellen over de soorten ovens en magnetrons met vele functies, de verschillende formaten en de oven schoonmaken met een reinigingssysteem. Dat maakt het magnetron en oven kiezen een stuk makkelijker!

Heb jij al nagedacht welke oven of magnetron het meest geschikt is voor jou en gaat passen in je keukenindeling? Er zijn zoveel types, afmetingen en fantastische functies die een oven of magnetron kan hebben, dat wijze raad van een keukenspecialist een goed idee is. Advies van een ervaren keukencoach is altijd welkom!

Magnetrons en ovens vergelijken voor jouw beste bak- en braadresultaat!

Combi oven en compacte combi stoomoven, Bosch oven zwart Carbon Black Accent Line
Foto: Combi oven en compacte combi stoomoven – Bosch oven zwart Carbon Black Accent Line

Uit welke ovens en magnetrons kun je kiezen?

De keuze is reuze bij ovens en magnetrons. Door goed na te denken over hoe je kookt (simpel of uitgebreid), hoe vaak je kookt (wekelijks of iedere dag) en voor hoeveel mensen (voor jezelf of voor een groep) kom je er vanzelf achter welke magnetron of oven bij jou en je keuken past.

Hier een overzicht van solo ovens, ovens met meerdere kookfuncties, vrijstaande en inbouw ovens en magnetrons:

Conventionele oven

Een conventionele oven is een elektrische oven met onderwarmte en (meestal) bovenwarmte. Het voorverwarmen in een elektrische oven duurt langer dan in een heteluchtoven. Daarentegen is de warmteverdeling in de conventionele oven stabieler, met een gelijkmatiger bakresultaat als gevolg. De gerechten moeten voor gelijkmatige verwarming in het midden geplaatst worden. Daarbij ga je uit van het midden van het gerecht.

Een gasoven is meestal onderdeel van een fornuis. De traditionele gasoven met onderwarmte werkt met standen i.p.v. temperatuur aanduiding. Een oven thermometer is dan ook aanbevolen. Doordat de warmte in de gasoven van onderen komt, kun je de gerechten beter wat hoger plaatsen. Een gasoven warmt snel op en de temperatuur is goed regelbaar. Generaties hebben de lekkerste broden en taarten in een gasoven gebakken.

Heteluchtoven

De warme lucht van een heteluchtoven verplaatst zich door de hele oven. Je kunt zo meerdere gerechten en hele maaltijden op verschillende hoogtes tegelijk bereiden.

Het opwarmen gaat sneller en op een lagere temperatuur dan bij een bakoven met alleen boven- en onderwarmte. En tijdens het bakken kun je ook sneller de temperatuur aanpassen. Een turbo heteluchtoven hoeft zelfs niet voorverwarmd te worden.

AirFryer als kleine heteluchtoven

Een Air Fryer functioneert hetzelfde als een heteluchtoven. De gerechten uit de AirFryer zijn door de kleine ruimte, in de regel knapperiger dan uit een oven. Een Airfryer voorverwarmen gaat ook sneller. Nieuw zijn de ovens met airfryer bakplaat. Deze handige AirFry bakplaat heeft gaatjes waardoor er warme lucht aan de onderkant van je friet en groente komt voor een knapperige bite.

Gaggenau combi stoomoven, oven met hetelucht en grill functie, met pyrolytische zelfreiniging, warmhoudlade, vacumeerlade
Foto: Gaggenau combi stoomoven, oven met hetelucht en grill functie, met pyrolytische zelfreiniging, warmhoudlade en vacumeerlade

Stoomoven

Een stoomoven is een oven waarbij waterdamp het eten stoomt. Gestoomde gerechten zijn niet alleen heel smaakvol om te eten én te zien. Ze zijn ook erg gezond door de vitamines en mineralen die bewaard blijven en je hebt minder boter, olie en zout nodig.

 • Gedeeltelijke stoomoven – Alleen stoom aan het begin, wordt ook wel een stoombakoven genoemd. Prima tegen het uitdrogen van brood, pizza, taart, spareribs en lasagna in de oven.
 • Volwaardige stoomoven – Stoom vanaf het begin tot het einde waardoor groente, vlees en vis perfect op smaak en knapperig blijft.

Combi stoomoven

Een combi stoomoven heeft alle functies van een heteluchtoven plus stoomfunctie. Je kunt bij deze oven kiezen uit warmte, stomen of een combinatie van beiden. Het samenvoegen van de precieze hoeveelheid warmte en stoom kan automatisch aangepast worden aan het gerecht. Zo knapperig van buiten en mals van binnen heb je het geroosterde of gegrilde vlees zelden geproefd, zeker bij een combi stoomoven met kernthermometer! Ook voor o.a. pizza en brood bakken en sous vide garen is de combi stoomoven het perfecte keukenapparaat.

Magnetron

In een magnetron kun je gerechten ontdooien en opwarmen als ping maaltijden, soep en sauzen. Sommige magnetrons hebben ook een grillfunctie om het opgewarmde gerecht weer net zo krokant te krijgen. En maak zelf je eigen magnetron popcorn! Voor het bakken van ovenschotels, taarten en pizza’s kun je beter uitkijken naar een combimagnetron.

Combi magnetron

Een combi magnetron is een magnetron met een heteluchtoven functie. De ovenruimte is meestal beperkt, waardoor alleen kleinere bakvormen erin passen. De combimagnetron (inbouw) is niet alleen snel op temperatuur. Het bakken gaat ook snel, waarbij er wel veel vocht verdampt. Prima voor afbakbroodjes en diepvriespizza’s en ideaal in een kleine keuken! Enkele combimagnetrons zijn voorzien van een crisp- dan wel grillfunctie.

Beste inbouw combi magnetron 2021: Miele H7140 BM ( Consumentenbond test 2021)

Combi oven met automatische programma’s, Siemens oven Studioline
Foto: Combi oven met automatische programma’s – Siemens oven Studioline

Combi oven

Een combi oven is meestal een heteluchtoven met een magnetronfunctie. Naast alle ovenfuncties voor bakken en braden, kun je ook gerechten ontdooien en opwarmen. De magnetron- en ovenfunctie kunnen tijdens het bakken gecombineerd worden, waardoor het gerecht sneller klaar is. Ovenschotels en taarten zullen gaar van binnen en krokant van buiten zijn!

Multifunctionele oven

Voor de bakliefhebbers is er de multifunctionele oven, de oven met meerdere verwarmingsfuncties die je apart en gecombineerd kunt inzetten om gerechten te bereiden. Met dit ideale en populaire inbouwapparaat kun je bijvoorbeeld ontdooien (magnetron), opwarmen, bakken, grillen en of stomen. Met zoveel ovenfuncties als o.a. boven- en onderwarmte, (turbo) hetelucht met grill, borden verwarmen, snel voorverwarmen en warmhouden heb je echt een multifunctionele oven! Ken je de 3 in 1 oven al, waar de oven met magnetron een volwaardige stoomfunctie heeft?

Ik wil je nog graag wijzen op de meest bijzondere oven ter wereld: de Miele Dialog oven. In een Dialog oven bereid je verschillende gerechten die allemaal op hetzelfde moment gaar en klaar zijn!

Slimme oven, op afstand bedienbare NEFF oven
Foto: Slimme oven – Op afstand bedienbare NEFF oven

Extra oven functies

 • Automatische oven programma’s – Je kiest een gerecht en de oven stelt zelf automatisch de ovenfuncties, de bereidingstijd en de temperatuur in. Zo is je gerecht altijd precies goed! Bij het braden van vlees kun je zelf je voorkeur well done, medium of rare aangeven.
 • Slimme oven – Bedien je oven op afstand in de slimme keuken.
 • Geheugen – Opslaan van eerdere kookinstellingen.
 • Draaigrill voor grote braadstukken.
 • Telescooprails – Makkelijk en veilig geleiden van roosters en bakplaten.
 • Reinigingssystemen – Uitgebreide uitleg, lees je hier onder.
Oven schoonmaken met zelfreinigend systeem, Siemens oven met purolyse, activeClean
Foto: Oven schoonmaken met zelfreinigend systeem – Siemens oven met purolyse, activeClean

Oven schoonmaken

Om aangekoekte etensresten en flinke rook te voorkomen is regelmatig je oven schoonmaken een must! Je kunt natuurlijk zelf je oven schoonmaken met schoonmaakmiddelen. Velen onder ons vinden koken en bakken wel leuk, maar dat schoonmaken…. De nieuwste ovens zijn vandaag de dag dan ook voorzien van een handig reinigingssysteem. Van de oven met zelfreinigende functie (geheel of gedeeltelijk) tot gecoate wanden.

 • Pyrolyse oven

Wat is een zelfreinigende oven? Een pyrolyse oven is een echt zelfreinigende oven, waarbij met pyrolyse het vuil, als vet en suiker, tot as (tot 500 °C) wordt verbrand. Met een vochtige doek verwijder je het beetje as in no time en de oven is helemaal schoon!

 • Katalyse oven

Een katalyse oven is een oven met gedeeltelijke zelfreiniging. De ruwe katalystische binnenwanden absorberen vet, waarna het wordt vernietigd bij temperaturen boven de 200 °C. Suiker verbrandt niet zoals bij pyrolyse. De oven moet daarna met afwasmiddel verder schoongemaakt worden.

 • Hydrolyse oven

Iedere keer als de oven na gebruik vies is geworden schakel je het hydrolyse systeem in nadat je water en afwasmiddel op de bodemplaat gegoten hebt. Het vuil wordt op 60 °C losgeweekt en daarna kun je het makkelijk wegvegen. Je bespaart energie t.o.v. pyrolyse en katalyse, door de lage temperatuur. Goed voor het milieu en je portemonnee!

 • Gecoate wanden

Eetrestjes en vetdeeltjes koeken niet aan de gladde gecoate wanden, wat het schoonmaken van de oven een stuk makkelijker maakt.

Inbouw oven afmetingen en capaciteit

Bij de keuze voor een inbouw oven heb je rekening te houden met de nismaat, de maten van de kast waarin de oven geplaatst gaat worden. Dit geldt voor alle inbouw ovens: van bakoven, combi oven, combi magnetron tot stoomoven. Hieronder een aantal uniforme inbouw oven afmetingen en de capaciteit:

 • Inbouw magnetron 38 cm hoog
  De standaard hoogtes van een inbouw magnetron zijn 38 cm (inhoud +/- 20-25 liter) en 45 cm (inhoud +/- 40-45 liter). De standaard nisbreedte is tussen de 55 en 60 cm. De inbouw magnetron 38 cm heeft meestal geen oven functie.
 • Inbouw oven 45 cm hoog
  Een inbouw oven 45 cm hoog is een compacte oven bij beperkte ruimte in de keukenkast. De standaard nisbreedte is tussen de 55–60 cm en de oven heeft een inhoud tot zo’n 50 liter. De meeste combi magnetrons hebben deze afmetingen.
 • Inbouw oven 60 cm hoog
  Een inbouw oven 60 x 60 cm heeft de standaard, klassieke maten met een inhoud van +/- 47 tot wel 76 liter.
 • Inbouw oven 90 cm breed
  Geniet van extra grote ovenruimte met een 90 cm oven. Hele kalkoenen en kippen worden rondom gebakken met een (optionele) draaigrill. Verkrijgbaar o.a. in de hoogtes: 60 cm en 48 cm met een inhoud tot wel 90-100 liter.
NEFF oven met Slide & Hide – volledig inschuifbare ovendeur
Foto: NEFF oven met Slide & Hide – volledig inschuifbare ovendeur

De perfecte oven en magnetron voor jou!

Een keukencoach als keukenspecialist is jouw vraagbaak als het om ovens en magnetrons gaat! Er zijn zoveel soorten ovens in verschillende merken met ieder weer hun eigen functies en kwaliteiten. Een goed advies is gewenst. Een keukencoach is een topper in keuken ontwerpen en zoekt samen met jou de perfecte oven dan wel magnetron uit. Maak een keukenadvies afspraak in je buurt en laat je informeren!

Zo kies je de beste magnetron

Ben je op zoek naar een nieuwe magnetron? Dan zijn er veel keuzes te maken. Geen enkele magnetron is hetzelfde. Afmetingen, functies en de combinatie tussen verwarmen en grillen kunnen bijvoorbeeld al andere keuzes met zich meebrengen. Afhankelijk van wat jij ermee wilt doen, moet je dus goed gaan kijken welk model het beste in jouw keuken past. Keukencoach heeft voldoende magnetrons voor jou in het assortiment opgenomen. Wij kunnen jou dus altijd helpen bij het vinden van een nieuw model.

Een goede magnetron in modellen

Afhankelijk van de ruimte die je in de keuken hebt, kun je een magnetron en oven bijvoorbeeld apart aanschaffen. Echter heb je deze ruimte vaak niet in een kleinere woning, waardoor je bij een combimagnetron uit gaat kopen. Tegenwoordig zijn er veel goede modellen te vinden die jouw eten kunnen verwarmen, ontdooien en volledig kunnen bereiden. Hierbij ga je voornamelijk kijken naar de functies die erop te vinden zijn. Zoveel mogelijk functies maakt alles eenvoudiger.

Verschillende prijsklassen voor jouw nieuwe apparatuur

Bij combimagnetrons kun je altijd veel prijsklassen vinden. De prijs die jij gaat betalen voor jouw model is afhankelijk van het aantal functies dat erop zitten, maar ook de grootte en het merk. Zorg er daarom ook voor dat je altijd naar jouw budget gaat kijken. Indien je nog niet zeker weet wat je wilt hebben, kunnen wij jou hiermee helpen. Zo zetten wij direct een aantal opties op een rij voor het maken van jouw keuze.

Read more

Relevante artikelen

Graniet aanrechtblad, stijlvol & robuust – 9x geweldig!

Een granieten aanrechtblad is stijlvol, sterk en exclusief! Exclusief, omdat het prachtige natuursteen keukenblad rechtstreeks uit de natuur, jouw keuken…


op 25 mei 2021

Keukenonderdelen uitkiezen: waar moet je op letten?

Leg de basis voor jouw droomkeuken! Onmisbaar en te vinden in iedere keuken zijn de basiselementen; de essentiële keukenonderdelen. Van…


op 6 mei 2020

Wel of geen keukeneiland?

Zeg eens eerlijk: Wie wil er nou geen keukeneiland?! Online en in keukenbrochures zie je de meest prachtige foto’s. Je…


op 14 april 2020

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap