klanten waarderen ons met een 9.6 uit 303 beoordelingen!
Vraag een adviesgesprek aan »
Advies 6 min leestijd

Nieuwe keuken plaatsen: dit moet je allemaal geregeld hebben

Mark van Alphen
op 31 januari 2020

Keukencoach Mark van Alphen – gepubliceerd op 13 augustus 2019

Bij het plaatsen van een nieuwe keuken is een goede planning super belangrijk. Vooral omdat het werk meestal echt aaneensluitend dient te worden uitgevoerd. Denk hierbij aan de aanpassing aan wanden, voorbereidingen in de elektra, waterleiding en het stukwerk. Als je daarbij geen goed plan maakt, levert het heel veel dubbel werk op, met vertragingen en hogere kosten als gevolg. Gelukkig heb ik een stappenplan voor je opgesteld om je te helpen bij de voorbereidingen.

Stappenplan vóór de plaatsing nieuwe keuken

De indeling van de keukenruimte

Wanneer je je keuken hebt ontworpen kun je aan de hand van dit ontwerp de planning maken voor de aanpassingen die nodig zijn. Uiteraard gebeuren deze aanpassingen pas na het slopen van de keuken.

Hak en breekwerk / freeswerk / metselwerk

Hoewel dit in feite de eerste fase zal zijn bij de uitvoering, kun je hier pas een goed plan voor maken nadat je de indeling en het leidingsschema goed hebt beoordeeld.

 • Zijn er wanden die je wilt verplaatsen / aanpassen (verstevigen / openbreken)?
 • Kunnen leidingen in de muren, onder de vloeren of achter de plinten worden weggewerkt?
 • Houd ook rekening met het stof en afval (puingruis) dat bij deze werkzaamheden wordt veroorzaakt, en dek alles goed af.
Leidingwerk aanleggen (water en elektriciteit) als voorbereiding op de keukenplaatsing
Foto: Leidingwerk aanleggen

Leidingwerk in de keuken

Elektra

 • Wanneer je je leidingsschema klaar hebt kun je op basis daarvan bepalen of er
  genoeg stopcontacten op de juiste plek zijn. Veder moet je je afvragen:
 • Zijn er voldoende groepen beschikbaar voor de nieuwe apparatuur?
 • Zijn er genoeg stopcontacten voor losse keukenapparaten zoals de airfryer, waterkoker, telefoonlader, etc.? Deze worden niet aangegeven op een installatietekening. Dit voorkomt dat je steeds stekkers moet wisselen.

Zijn alle stopcontacten in de keuken geaard?is het misschien handig om meteen de groepenkast te vervangen?

Waterleiding

Komen de spoelbak en de vaatwasser op de zelfde plek te staan als in de oude keuken? Als dit niet het geval is dan moeten de waterleidingen worden verlegd. Spoel aangepaste leidingen goed door zodat er geen vuil in de kraan kan komen.

Gasleiding

Wil je de gasaansluiting verplaatsen of verwijderen?

 • Wanneer je het gas niet nodig hebt voor verwarming van de woning kun je de gasmeter laten verwijderen. Dat bespaart jaarlijks vastrecht kosten gas.
 • Indien de gasleiding verlegd dient te worden, laat dit door een erkend installateur uitvoeren.
 • Indien de gaskookplaat boven een oven of combimagnetron komt, zorg dan voor de juiste gasslang. Je mag dan niet de normale zwarte gasslang gebruiken maar de gele.

Afvoerbuizen

Kunnen de bestaande buizen voor vuilwaterafvoer gebruikt worden? Dit is het moment om ze eens grondig te reinigen. Wanneer de aansluitingen niet op de juiste plaats voor de spoelbak en de vaatwasser zitten moeten deze verlegd worden.

Verwarming

Zitten de radiatoren op de ideale plek? Nu is het moment om dit aan te pakken.

Houten frame ter voorbereiding op plaatsing nieuwe keuken
Foto: houten frame ter voorbereiding op plaatsing nieuwe keuken

Afwerking

Nu zijn we aangekomen bij het deel in het stappenplan dat ervoor gaat zorgen dat je keuken er tiptop uitkomt te zien.

Stucwerk

Aan de stukadoor de taak om de wanden mooi vlak en recht en in de hoeken haaks te maken.

 • Nadat alle leidingen zijn aangelegd en wanden zijn voorbereid, kunnen de wanden gestukt worden zodat alles mooi strak is.
 • Met het stuken kun je een enorme bende maken. Bescherm de vloeren met stucloper en spreek af dat vuile schoenen alleen in de ruimte gebruikt worden waar gewerkt wordt.
 • Houd rekening met de droogtijd van het stucwerk. Afhankelijk van de dikte van het stucwerk, het materiaal in de achterliggende wand, het seizoen en de ventilatie in de ruimte kan er tot 14 dagen droogtijd nodig zijn voorafgaand aan de volgende bewerking.

Schilderwerk / tegelwerk

 • Nieuw gestucte wanden kunnen niet direct geverfd of betegeld worden. Er is een extra ronde ‘voorstrijk’ nodig om een goed resultaat te verkrijgen. Voorstrijk zegt ervoor dat de verf of de tegels mooi hechten aan de muur. Reserveer na het aanbrengen van het voorstrijkmiddel een dag droogtijd.
 • Schilderwerkzaamheden wil je soms (gedeeltelijk) alvast uitvoeren voordat de keuken geplaatst is. Dit omdat de keuken behoorlijk in de weg kan staan bij het schilderen. Houd er ook rekening mee dat bij het plaatsen van de keuken kleine beschadigingen in het schilderwerk kunnen ontstaan die achteraf weer hersteld moeten worden.
 • Tegelwerk dient altijd uitgevoerd te worden na het monteren van de keuken, hierdoor kun je altijd met een hele tegel op je werkblad beginnen.
 • Houd ook rekening met de levertijd van tegels of andere materialen voor de keuken achterwand

Wanneer alles gedaan is kun je de keuken monteren.

Zo zie je maar, een oude keuken vervangen heb je niet zomaar één, twéé, drie gedaan. Denk je er over na op deze taken zelf op je te nemen, zorg dan telkens voor wat speling in de planning om onverwachte situaties te kunnen opvangen. Natuurlijk kun je het vervangen van de oude keuken helemaal zelf doen, maar het kan je ook veel tijd en moeite schelen als je een deel van de klussen overlaat aan ervaren professionals. Onze keukencoach helpen je graag bij het inhuren van deze vaklui. Vraag een vrijblijvend gesprek aan en laat je verder informeren.

Mark van Alphen

Ik ben Mark. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben.

Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Oud-Beijerland waar ik met je kan afspreken.

Het adres van de winkel is: Willem Beukelszstraat 6, 3261 LV Oud-Beijerland

Laten we snel een keer kennis maken.

Mark van Alphen

Relevante artikelen

Onafhankelijk keukenadvies: hoe ziet dat eruit?

Ontdek hoe je advies inwint bij een keukenspecialist die jou naar je droomkeuken coacht! Zoveel mensen, zoveel keukenwensen! Alleen een…

Mark van Alphen
op 6 mei 2020

Welke keukenindelingen zijn er? Welke vorm past bij jouw woning?

Ontdek jouw favoriete keukenindeling! Niet alleen de keuze voor een stijl als de landelijke keuken, moderne keuken of industriële keuken…

Mark van Alphen
op 6 mei 2020

Keukenstijlen: welke stijl keuken past bij jou?

Vind de perfecte keukenstijl voor jouw nieuwe keuken Na het bewonderen van ‘de nieuwe keuken’ van familie en vrienden, heb…

Mark van Alphen
op 6 mei 2020

Ervaren experts

Onze ervaren experts helpen je van A tot Z

Topkwaliteit

We leveren uitsluitend topkwaliteit keukens en apparatuur

Scherpe prijzen

Een transparante calculatie: altijd eerlijke en scherpe prijzen

100% aandacht

Altijd 100% aandacht voor ontwerp, montage en nazorg