Vakkundig advies van experts met meer dan 20 jaar ervaring!
Vraag een adviesgesprek aan »
Duurzaam 7 Min leestijd

Nieuwe energielabels 2021: koelkast, vriezer, vaatwasser & wijnklimaatkast


op 9 april 2021

Koelkasten, vriezers, koel-vriescombinaties, vaatwassers, wijnklimaatkasten en wijnkoelkasten hebben sinds maart 2021 een nieuw energielabel. In het nieuwe label lopen de energieklassen van A t/m G en verdwijnen de verwarrende plusjes bij de A (A+++). Je kunt sneller zien wat het energieverbruik van het keukenapparaat is. Nieuwe pictogrammen geven o.a. duidelijk het waterverbruik en/of geluidsniveau aan. Ik leg je graag alle details uit van de verschillende energielabels voor koelapparaten, afwasmachines en wijnklimaatkasten.

Nieuwe keuken, nieuwe keukenapparatuur; regel het dan gelijk goed! Voor een duurzaam advies ben je bij een keukencoach aan het juiste adres. Deze keukenspecialist gaat je alles vertellen over de verschillende keukenapparaten die jouw perfecte keukenplaatje compleet maken!

Het herschalen van de huidige energielabels voor o.a. keukenapparatuur is ook bedoeld om de fabrikanten aan te sporen tot ontwikkeling van meer energiezuinige producten. Het eerdere energielabel was al opgerekt tot A+++. Nog zuiniger koelkasten bijvoorbeeld bleven zo onopgemerkt door de consument. Dit prikkelt de fabrikant niet erg om met verdere water- en energiebesparingen te komen voor de duurzame keuken.

Ander energielabel, hetzelfde energieverbruik

Met het nieuwe energielabel, verandert het energieverbruik van de koelkasten, vaatwassers en wijnklimaatkasten niet. De schaal (A t/m G) en de test (met ecoprogramma) van het energielabel zijn aangepast. Energie- en waterverbruik verminderen is een verplicht onderdeel bij de ontwikkeling van deze keukenapparaten. Zo ook het voorradig hebben van reserveonderdelen. Met het scannen van de QR code van het keukenapparaat krijg je toegang tot de complete Europese database met productinformatie.

Van een duurzame keuken krijg je energie!

Uitleg: nieuwe energielabels witgoed in de keuken

Er staat op een energielabel veel meer informatie dan alleen de energieklasse voor het apparaat. Ik leg je graag uit wat de cijfers, letters en de pictogrammen van het nieuwe energielabel voor de eerste reeks keukenapparaten betekenen:

 • Nieuw energielabel koelkast, vriezer en koel-vriescombinatie
 • Nieuw energielabel vaatwasser
 • Nieuw energielabel wijnklimaatkast en wijnkoelkast

Nieuwe energielabel koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties

Nieuw energielabel koelkast, nieuw energielabel vriezer, nieuw energielabel koel-vriescombinatie, Miele
Foto: Nieuw energielabel koelkast – nieuw energielabel vriezer – nieuw energielabel koel-vriescombinatie – Miele

ENERGIELABEL KOELKAST, KOEL-VRIESCOMBINATIE EN VRIEZER LEGENDA

 1. QR code voor meer productinformatie uit EU-databank
 2. De naam van de fabrikant
 3. Het model type van de koelkast
 4. De energieklasse waaronder de koel-vriescombinatie valt
 5. Het energieverbruik van de koelkast en vriezer in kWh per jaar
 6. Totale inhoud van de vriesvakken in liters
 7. Totale inhoud van de koelvakken in liters
 8. Geluidsniveau dB(A) re 1 PW en geluidsniveauklasse

Alle koelapparaten, waar zowel koelkasten als koel-vriescombinaties en vriezers onder vallen, hebben sinds 1 maart 2021 een nieuw energielabel. Het verbruik zelf verandert niet! Bij de keukenapparatuur keuze vinden mijn klanten een energiezuinige koelkast het belangrijkst. Je koelkast of koel-vriescombinatie staat dan ook 24/7 aan. Naast energielabels vergelijken van de verschillende koelkasten, kun je ook kijken naar het energieverbruik per jaar. Een grote energiezuinige koelkast kan nog altijd meer stroom verbruiken, dan een kleiner, minder zuinig zusje.

Een keukencoach houdt altijd rekening met jouw lifestyle en stelt je vragen als: uit hoeveel leden bestaat je huishouden en hoe vaak doe je boodschappen? Misschien laat je één keer per week alle boodschappen bezorgen. Dan is een energiezuinige grote koelkast een must! In het nieuwe koelkast label is ook heel duidelijk af te lezen, hoeveel geluid het apparaat produceert. Goed om te weten voor de koelkast die in een open keuken komt te staan.

Nieuwe energielabel vaatwassers

Nieuw energielabel vaatwasser, nieuw energielabel afwasmachine, Siemens
Foto: Nieuw energielabel vaatwasser – nieuw energielabel afwasmachine – Siemens

ENERGIELABEL VAATWASSER LEGENDA

 1. QR code voor meer productinformatie
 2. De naam van de fabrikant
 3. Het model type van de vaatwasser
 4. De energieklasse van de vaatwasser
 5. Het energieverbruik in kWh bij 100 wasbeurten in het ecoprogramma
 6. Het aantal couverts in de vaatwasser voor het ecoprogramma
 7. Het waterverbruik per afwasbeurt in het ecoprogramma
 8. De duur van het ecoprogramma
 9. Geluidsniveau uitgedrukt in dB(A) re 1 PW en geluidsniveauklasse

Ook vaatwassers hebben sinds 1 maart 2021 een nieuw energielabel gekregen. Het vaatwasser label geeft je veel inzicht in de duur en waterverbruik per gedraaide ecoprogramma en de hoeveelheid stroom die de afwasmachine verbruikt per 100 wasbeurten. Naast het aantal couverts (diner- en ontbijtbord, bestek mok, glas of kop en schotel) dat in de vaatwasser past, kun je ook aflezen hoeveel decibels geluid het apparaat maakt en in welke geluidsklasse het valt. Het geluidsniveau van de vaatwasser is extra interessant bij plaatsing in een open keuken.

Een energiezuinige vaatwasser A+++ kan door de nieuwe energieklasse indeling een energielabel B of C krijgen. De afwasmachine blijft net zo zuinig als voorheen.

Het meest duurzaam is natuurlijk om alleen een volle vaatwasser te laten draaien. Heb je een klein huishouden, ga je graag ergens een hapje eten of ben je vaste klant van thuis bezorgen, dan kan een kleine vaatwasser in je nieuwe keuken een prima idee zijn!

Nieuwe energielabel wijnklimaatkasten & wijnkoelkasten

Nieuw energielabel wijnklimaatkast, nieuw energielabel wijnkoelkast, Gaggenau
Foto: Nieuw energielabel wijnklimaatkast – nieuw energielabel wijnkoelkast – Gaggenau

ENERGIELABEL WIJNKLIMAATKAST en WIJNKOELKAST LEGENDA

 1. QR code voor meer productinformatie
 2. De naam van de fabrikant
 3. Het model type van de wijnklimaatkast
 4. De energieklasse van de wijnkoelkast
 5. Het energieverbruik van de wijnklimaatkast in kWh per jaar
 6. Het aantal wijnflessen dat bewaard kan worden
 7. Het geluidsniveau uitgedrukt in dB(A) re 1 PW en geluidsniveauklasse

Net als een normale koelkast, staat de wijnklimaatkast en de wijnkoelkast, het hele jaar op de gewenste temperatuur te koelen. Je geniet nog meer van je wijntje als jouw wijnklimaatkast een goed energielabel heeft. Op het nieuwe energielabel staat o.a. hoeveel wijnflessen er in de wijnkoelkast passen en hoeveel geluid het apparaat maakt. Een wijnklimaatkast met een glazen ruit is een echte sfeermaker die niet te rumoerig mag zijn in je woonkeuken!

Een wijnklimaatkast A++ kan door de nieuwe energieklasse indeling, een energielabel E krijgen, maar is nog net zo zuinig als daarvoor.

In de toekomst zullen ook ovens en afzuigkappen voorzien worden van een nieuw energielabel. Vanaf september 2021 krijgt ook de keukenverlichting een nieuwe energieklasse indeling.

Welke energiezuinige apparaten krijgt jouw nieuwe keuken?

Keukenapparaten en hun energielabel: een keukencoach geeft je precies apparaat advies voor jouw fantastische keuken op maat. Plan een afspraak met een echte keukenspecialist!

Relevante artikelen

Design keukens in professionele stijl

De professionele keuken van een restaurant heeft een enorme aantrekkingskracht op alle hobby-koks en levensgenieters, want… daar komen alle heerlijke…


op 26 januari 2021

Keukenonderdelen uitkiezen: waar moet je op letten?

Leg de basis voor jouw droomkeuken! Onmisbaar en te vinden in iedere keuken zijn de basiselementen; de essentiële keukenonderdelen. Van…


op 6 mei 2020

Heb jij een duurzame keuken? Toets het hier

Een mooie tijdloze keuken waar je vele jaren van kan genieten. Dat wil iedereen! Zo ben je eigenlijk al duurzaam…


op 16 april 2020

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap