Vakkundig advies van experts met meer dan 20 jaar ervaring!
Vraag een adviesgesprek aan »
Advies, Afzuigkappen, apparatuur 7 Min leestijd

Lawaai van de afzuigkap en afzuiging in de keuken


op 20 januari 2021
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 22 september 2021

We willen graag lekker koken zonder de kooklucht door het hele huis te verspreiden. Afzuiging is een oplossing, maar kan dat zonder al te veel lawaai?

Raampje open of luchtafvoerkanaal?

Luchtafvoer door het geopende venster is niet altijd wenselijk. Het weer, de omgeving van de woning of de keukenopstelling kunnen een reden zijn om speciale afzuiging te gebruiken.

Misschien een leuk weetje: In de jaren 40, vorige eeuw, bracht de firma Vent-A-Hood uit Texas, USA de eerste afzuigkappen letterlijk bij de klant thuis d.m.v. huis-aan-huis verkoop. De apparaten werden per stuk gemaakt voor elke klant apart.

Capaciteit en decibels

Op zoek naar een geschikte oplossing kijk je waarschijnlijk eerst naar het uiterlijk en de prijs en pas daarna naar de afvoercapaciteit en het geluidsniveau. Als keukencoach ga ik dit keer wat dieper in op de laatste twee. Beide specificaties worden opgegeven door de fabrikanten. De capaciteit wordt uitgedrukt in kubieke meter (m3) per uur en het geluid uitgedrukt in decibel (dB).

Wat betreft het geluid zijn er helaas meerdere notaties. Meest gebruikt zijn dB(A) en dB(A) (re 1 pW). De laatste is een Europese standaard, gemeten op 1 meter afstand. Deze zal doorgaans zo’n 13 waarden hoger liggen dan de dB(A) waarde die het meest gebruikt wordt. Je kunt er bij de selectie van een afzuigkap vanuit gaan dat een geluidsniveau van meer dan 60dB(A) kan gaan irriteren bij langdurig gebruik.

Er zijn tegenwoordig ook apps beschikbaar voor de smartphone waarmee je het geluidsniveau kunt meten. Leuk om zelf een indicatie te krijgen. (Dit is geen professionele meting.)

De benodigde capaciteit van de afzuigkap is afhankelijk van de inhoud van de ruimte waarin wordt gekookt.

Om de reuk goed te kunnen afvoeren is een luchtverversing van 6 tot 12 keer per uur wenselijk. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid ‘kookluchten’ die je verwacht te veroorzaken. (Het koken van sperzieboontjes verloopt vrijwel reukloos, het aanbakken van gesneden uitjes zeker niet.)

Bij de keuze van een afzuigkap ga je uit van minimaal 130% van het berekende benodigde vermogen voor de ruimte. Daarmee is er extra capaciteit beschikbaar om eventueel verlies in de aan- en afvoerkanalen op te vangen – meer hierover later in dit artikel.

Lawaai afzuigkap en afzuiging: Wave eilandafzuigkappen – Dekker Zevenhuizen
Wave eilandafzuigkappen – Dekker Zevenhuizen

Rekenvoorbeeld vermogen afzuigkap

Het aantal kubieke meters inhoud is te berekenen aan de hand van de afmetingen van de ruimte. Vermenigvuldig de hoogte x breedte x lengte. Bijvoorbeeld: 2,50 hoogte bij 2,70 breedte bij 4,10 meter lengte geeft 2,5 x 2,7 x 4,10 = 27,7 m3.

Neem de inhoud van 27,7 m3 maal het verversingsgetal 12. Dat komt op 332 m3. Daarvan uitgaande nemen we 130% en komen we in dit voorbeeld op een benodigd afvoervermogen voor het aan te schaffen apparaat van zo’n 430 m3/uur.

Nu weten we waarnaar te kijken wat betreft de specificaties van de afzuigsystemen.

Voldoende luchtaanvoer

Zoals gezegd, er zijn meerdere zaken die het geluid beïnvloeden. Zo kan er moeilijk lucht worden afgevoerd wanneer er onvoldoende lucht wordt aangevoerd van buiten de kookruimte. Er ontstaat anders een soort vacuüm waardoor de motor extra hard gaat moeten draaien, wat extra lawaai geeft. De mogelijke aanvoer dient bijna net zo groot te zijn als de afvoercapaciteit van de afzuiginstallatie. Daarmee behoud je een kleine onderdruk in de keuken en voorkom je dat de geuren zich door de rest van de woning verspreiden. Bij voorkeur komt de luchtaanvoer direct van buiten en niet uit de woning anders wordt ook de warmte uit de woning afgezogen.

De route van de luchtafvoer

De capaciteit van het afzuigsysteem kan beperkt worden door het afvoerkanaal waardoor de afgezogen lucht zijn weg naar buiten vindt. In het algemeen adviseer ik gladde ronde buizen met overal dezelfde diameter voor de minste weerstand. Gebruik een diameter minimaal gelijk aan de uitvoer van de afzuigkap en beperk het gebruik van (geribbelde, beweeglijke) slangen. Die lijken handig maar geven extra weerstand.

Maakt de afzuigkap veel lawaai in de hoogste stand, dan kan er onderweg naar dak of gevel een afvoerprobleem zijn. Door te grote tegendruk moet de motor harder draaien om de lucht te kunnen afvoeren. De afvoerproblemen kunnen o.a. ontstaan doordat de buis te lang is, een te kleine diameter heeft, te veel (of haakse) bochten heeft en/of onderweg een verloop van groot naar klein heeft. Als het afvoerkanaal niet (voldoende) aangepast kan worden, gebruik dan misschien beter de afzuigkap in de recirculatiestand met een koolstof of plasmafilter om de geuren te neutraliseren.

Motor op afstand

In een flatgebouw is het (meestal) verboden een gat in de gevel te maken voor een afvoerkanaal. Nieuwbouwwoningen en appartementencomplexen zijn meestal voorzien van een (mechanisch) ventilatiesysteem waar je alleen een motorloze wasemkap op mag aansluiten. Dit werkt vrijwel geluidloos.

Wanneer je vermoedt dat het bestaande ventilatiesysteem onvoldoende functioneert kun je een afzuigkap met recirculatie functie gebruiken. De meeste modellen bieden deze optie in combinatie met een speciaal koolstof of plasmafilter. De afgezogen kooklucht wordt na filtering, gereinigd weer in de ruimte teruggevoerd waardoor je de verspreiding van de reuk beperkt kunt houden.

Er zijn afzuigsystemen verkrijgbaar waar de motor op afstand geplaatst kan worden, bijvoorbeeld onder het dak of in de gevel. Er kan dan dicht bij de motor een geluidsdemper in de afvoerbuis geplaatst worden waardoor trillingen niet worden doorgegeven in de rest van het circuit. Hierdoor kan het motorgeluid beter geïsoleerd worden en blijft het rumoer in de keuken beperkt.

Lawaai afzuigkap en afzuiging: Bora Pure inductiekookplaat met kookveldafzuiging + koperkleurige instroomsproeier
Bora Pure inductiekookplaat met kookveldafzuiging + koperkleurige instroomsproeier

 

Geïntegreerde afzuiging

Fabrikant Bora kondigde ‘het einde van de afzuigkap’ aan, na de succesvolle introductie van inductiekookplaat met kookveldafzuiging. Inmiddels is deze oplossing ook bij veel andere fabrikanten heel populair. Voor wat betreft de specificaties voor deze apparaten ga ik bij het vermogen wat minder kritisch om met de benodigde ‘overcapaciteit’. Immers, de dampen worden al van dichtbij afgezogen.

Afzuiging keuken: Hier kun je op letten

Heb je een nieuwe afzuiging in de keuken nodig? Dan moet je goed op gaan letten welk model je aanschaft. Er is namelijk veel mogelijk voor de keuken en iedere ruimte is weer anders. Je kunt hierdoor altijd veel mogelijkheden voor jezelf op een rijtje zetten. Bij Keukencoach kun je een keuken afzuiging aanschaffen in vrijwel ieder model. Zo heb je altijd voldoende bij de hand. Als je weet waar je allemaal op kunt gaan letten wordt het eenvoudiger om de aanschaf te kunnen doen.

Een afzuiging in de keuken biedt modellen

Je kunt in eerste instantie gaan kijken of een afzuigkap op mag vallen of niet. Je hebt namelijk ook verschillende inbouwmogelijkheden. Daarbij moet je goed gaan kijken of deze goed genoeg werkt. Door een fraai design kun je altijd een blikvanger krijgen in de keuken. Alleen dan komt het belangrijkste om op te letten. Het lawaai van de afzuigkap moet namelijk meegenomen worden. Sommige modellen maken namelijk meer geluid dan anderen en je wilt vaak liever in rust koken.

Alle factoren meenemen voor afzuiging

Als de afzuigkap lawaai maakt, kan dit te maken hebben met de motor die erin zit. De motor zal namelijk automatisch meer geluid maken. Deze zijn over het algemeen alleen minder energiezuinig dan de modellen zonder motor. Bekijk daarom niet alleen welke modellen er in het assortiment te vinden zijn, maar ook hoeveel decibel de afzuigkap produceert bij het instellen de verschillende zuigstanden die erop geprogrammeerd staan.

Read more

Relevante artikelen

Personaliseer je fornuis: een gasfornuis of inductie fornuis, het aantal ovens, gaspitten of zones en kleur!

Het fornuis is hét pronkstuk van je keuken! Het heeft een uitstraling van ‘Hier wordt serieus lekker gekookt!’ Het is…

op 9 april 2021

Ontdek snel wat de ideale koelkast, koel-vriescombinatie, vrijstaande of Amerikaanse koelkast is voor jouw keuken!

De koelkast is het belangrijkste apparaat in je keuken! Jazeker, door het koelen blijft ons voedsel langer houdbaar en veilig…

op 9 april 2021

Prachtige spoelbakken, welke spoelbak past er in jouw keuken?

Van standaard gootsteen tot sieraad in je keuken; de spoelbak is vandaag de dag een bijzonder fraaie accessoire in het…

op 9 april 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap