Vakkundig advies van experts met meer dan 20 jaar ervaring!
Vraag een adviesgesprek aan »
Advies, Inspiratie 8 Min leestijd

Ontdek snel wat de ideale koelkast, koel-vriescombinatie, vrijstaande of Amerikaanse koelkast is voor jouw keuken!


op 9 april 2021

De koelkast is het belangrijkste apparaat in je keuken! Jazeker, door het koelen blijft ons voedsel langer houdbaar en veilig om te eten. Daarnaast is het ook het hardst werkende keukenapparaat! Je koelkast of koel-vriescombinatie draait non-stop het hele jaar en de deur(en) gaat altijd voor je open. Ook al is hij vaak onzichtbaar als inbouw koelkast, hij verdient onze aandacht.

De koelkast staat meer dan ooit in de belangstelling door moderne functies, energiezuinigheid en een slimme koelkast indeling. ‘Coole’ vrijstaande koelkast ontwerpen maken van de Amerikaanse koelkast een ware eyecatcher in het keukenontwerp! Dus… ga je een koelkast kopen? Pak de onderstaande checklist erbij en vind je favoriete koelkast of koel-vriescombinatie die perfect past in jouw keukenontwerp!

Een goed keukenadvies om de juiste koelkast keuze te kunnen maken, geeft een keukencoach je graag! Deze keukenspecialist weet alle in & outs over koelen in de keuken.

Je koelkast vinden, doe je zo!

 

NEFF inbouw koelkast, deur-op-deur montage
Foto: NEFF inbouw koelkast – deur-op-deur montage

Koelkast kopen checklist

Doorloop de koelkast kopen checklist en aan het einde weet je precies wat jouw ideale koelkast is! Hier komt ie:

1) Vrijstaande koelkast of inbouw koelkast kiezen

Een inbouw koelkast of koel-vriescombinatie functioneert onzichtbaar achter een kastdeur(en). Het keukenblok krijgt de uitstraling van een mooi strak meubel.

Een vrijstaande koelkast is heel aanwezig in de ruimte. Er is dan ook volop keuze uit de meest prachtige Amerikaanse koelkasten! Naast RVS is de zwarte Amerikaanse koelkast een zeer geliefde kleur, nu de zwarte keuken HOT is! De strakke Amerikaanse koelkast met ijsblokjes machine en/of waterreservoir heeft ook een vintage zusje: de populaire retro koelkast, waarvan ETNA en SMEG de bekendste zijn. Een side-by-side koelkast is een grote koel-vriescombinatie met oorspronkelijk het koelgedeelte rechts en het vriesgedeelte links. Verschillende varianten zijn mogelijk.

He gezellig, een wijnkoelkast of wijnklimaatkast in je keuken! Een koelkast speciaal om je flessen wijn op drinktemperatuur te houden, kan prachtig in het keukenontwerp geïntegreerd worden.

Koel-vriescombinatie met deur-op-deur montage systeem, Siemens koel-vriescombinatie inbouw iQ700 + Siemens wijnklimaatkast
Foto: Koel-vriescombinatie met deur-op-deur montage systeem – Siemens koel-vriescombinatie inbouw iQ700 + Siemens wijnklimaatkast

2) Koelkast inhoud

Hoe groot de inhoud van je koelkast zou moeten zijn, hangt helemaal af van:

 • De grootte van je huishouden en het aantal mee-eters & drinkers
 • Hoe vaak je boodschappen doet
 • Hoe vaak je eten laat bezorgen
Side by side koelkast inbouw, Miele koelkast inbouw K 2801 Vi Mastercool
Foto: Side by side koelkast inbouw – Miele koelkast inbouw K 2801 Vi Mastercool

3) Koelkast afmetingen en modellen

 

INBOUW KOELKAST:

 • Onderbouw koelkast

Standaard 82 cm hoog, standaard 55-60 cm breed

 • 1 Deurs koelkast (eventueel met vriesvak)

Hoogte 88, 102, 122, 140, 158, 178 cm + afwijkende maten, standaard 55-60 cm breed

 • Koel-vriescombinatie (koelkast met 2 deuren)

Meestal 158 of 178 cm hoog, standaard 55-60 cm breed

 • Inbouw side-by-side koelkast (vaak 2 inbouw koelkasten, koel-vriescombinaties of inbouw koelkast en inbouw vriezer naast elkaar)

Meestal 178 cm hoog en 70-100 cm breed + afwijkende formaten

 • Inbouw French Door koelkast (het vriesgedeelte bevindt zich onder in een lade, boven één groot koelgedeelte achter 2 deuren)

Meestal 178 cm hoog en 70-100 cm breed + afwijkende formaten

Beste inbouw koelkast consumentenbond test 2021: Siemens KI86SHD40 – inbouw koel-vriescombinatie (Beste uit de Test én Beste Koop)

SCHARNIER SYSTEEM BIJ EEN INBOUW KOELKAST:

 • Deur-op-deur montage
 • Sleepdeur montage
SMEG Amerikaanse koelkast RVS, 4 deuren
Foto: SMEG Amerikaanse koelkast RVS, 4 deuren

VRIJSTAANDE KOELKAST:

 • Tafelmodel koelkast

Standaard hoogte 85 cm, breedte 50-60 cm (60 cm standaard breedte)

 • 1 Deurs koelkast

Hoogte 75-190 cm, breedte 55-60 cm

 • Koel-vriescombinatie

Hoogte 90-203 cm, breedte 55-80 cm

 • Amerikaanse koelkast

Hoogte 150-190 cm, breedte 70-100 cm + afwijkende formaten

 • Side-by-Side koelkast

Meestal 178 cm hoog, breedte 70-100 cm + afwijkende formaten

 • French Door koelkast

Meestal 178 cm hoog, breedte 70-100 cm + afwijkende formaten

Slimme koelkast met camera, Siemens Home Connect
Foto: Slimme koelkast met camera – Siemens Home Connect

4) Slimme koelkast

 

 • De koelkast met vershoudzone heeft verschillende zones waarin je de temperatuur of luchtvochtigheid kunt instellen voor groente en fruit en een 0 graden zone voor het langer bewaren van vis en vlees.
 • Met een koel-vriescombinatie No Frost is je koelkast ontdooien verleden tijd! Zie hier nog enkele koelkast schoonmaken tips.
 • Een snelkoeler koelkast heeft een superkoelen functie, waardoor alle boodschappen in de koelkast snel op gewenste koeltemperatuur komen. Je verbruikt zo minder stroom en de producten blijven langer goed.
 • Bespaar energie met een Amerikaanse koelkast door-in-door. Er verdwijnt minder koude lucht bij het openen van een kleine deur of een buitendeur met een speciaal vak, voor eten en drinken dat je het meest gebruikt. Op de nieuwste slimme koelkast met spiegelglas kun je kloppen en de deur wordt transparant.
 • In de slimme keuken kun je ook je koelkast op afstand bedienen met je smartphone. Handig is de koelkast met camera. Zo kun je altijd zien (ook in de winkel) wat er nog aan eten en drinken aanwezig is.
Nieuwe energielabel koelkast, koel-vriescombinatie en vriezer
Foto: Nieuwe energielabel koelkast, koel-vriescombinatie en vriezer

5) Energieklasse koelkast

Koelkasten worden steeds energiezuiniger. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee! Van alle keukenapparaten, vinden mijn klanten een energiezuinige koelkast het meest belangrijk. Alles over het nieuwe energielabel koelkast, koel-vriescombinatie en vriezer, lees je op deze pagina.

6) Koelkast geluid

Vierentwintig uur per dag staat een koelkast aan. Let op de hoeveelheid geluid dat de vrijstaande of inbouw koelkast produceert, zeker bij een open keuken indeling. Het geluidsniveau van de koelkast kun je vinden op het energielabel.

Miele koel-vriescombinatie met vershoudlade
Foto: Miele koel-vriescombinatie met vershoudlade

Koelkast advies op maat!

Een keukencoach is volledig op de hoogte van de nieuwste handige functies, energieverbruik en (inbouw)maten van koelkasten en koel-vriescombinaties. Deze keukenspecialist laat je ook graag de meest prachtige Amerikaanse koelkasten in de keukenshowroom zien. Maak een keukenadvies-op-maat afspraak en kom kijken!

Jouw nieuwe koelkast in huis halen

Heb je een nieuwe koelkast nodig? Bekijk dan goed wat de mogelijkheden voor jouw keuken zijn. Je kunt namelijk koelkasten vinden in verschillende groottes, uitvoeringen en kleuren. Hiervoor ga je als eerste naar jouw keuken kijken. Welke ruimte is er bijvoorbeeld beschikbaar? Op basis hiervan kun je de afmetingen al beter voor ogen hebben. Daarna ga je naar de kleuren kijken. Samen met keukencoach kun je de kleur aanpassen aan jouw keuken en aan de aanwezige apparaten. Dan blijft alleen de uitvoering nog over.

Zo is een inbouw koelkast vaak een goede oplossing. Deze koelkast komt in een van de keukenkastjes te staan, waardoor jouw keuken eruitziet als een geheel. Hiervoor moet je dus wel plek hebben in een van de keukenkastjes. Ook moet er een nieuw front op de keuken komen, welke in het koelkastmodel geklikt kan worden. Zo voorkom je dat het er niet mooi meer uitziet en je jouw keuken alsnog niet de luxe uitstraling kunt geven die je wenst te hebben en weer genieten van de extra ruimte.

Minder ruimte nodig hebben

Een inbouwkoelkast brengt veel voordelen met zich mee. Als eerste heb je een flinke ruimtebesparing. Een losse koelkast zal immers altijd ruimte innemen in de keuken, waardoor je al snel opbergruimte gaat missen. Daarnaast heb je verschillende modellen, waardoor je hem aan kunt passen aan de opbergruimte in het apparaat zelf. Zo is er voor ieder gezin een goed model te vinden en blijft jouw eten weer koel.

Read more

Relevante artikelen

Composiet aanrechtblad, wat maakt dit blad zo mooi & ideaal?

Het composiet aanrechtblad is de kameleon onder de werkbladen! Een composiet keukenblad laat je in alle keukenstijlen genieten van natuurgetrouwe…


op 21 april 2021

Klassieke keuken samenstellen met moderne details – Ontdek alles van de klassieke keukenkraan tot het mooie fornuis in de nostalgische keuken.

Een klassieke keuken brengt het echte thuisgevoel in je woning! De warmte en sfeer van deze nostalgische keuken worden praktisch…


op 21 april 2021

Design keukens: unieke luxe keuken inspiratie.

Welkom in de wereld van de design keuken, waar het in de kleinste details uitgewerkte strakke keukenontwerp bewonderd wordt. Het…


op 9 april 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap