klanten waarderen ons met een 9.6 uit 303 beoordelingen!
Vraag een adviesgesprek aan »
Advies 10 min leestijd

Welke keukenindelingen zijn er? Welke vorm past bij jouw woning?

André Steenvoorden
op 6 mei 2020

Ontdek jouw favoriete keukenindeling!

Niet alleen de keuze voor een stijl als de landelijke keuken, moderne keuken of industriële keuken is belangrijk in je keukenontwerp. Ook de vorm van de keuken heeft een grote impact op de totale uitstraling van jouw keuken!

Met het kookeiland als grote favoriet, zie je gelijk een aantal punten die bij het ontwerp van iedere keukenindeling spelen:

  • Welke keukenindeling heeft jouw voorkeur?
  • Is de keukenruimte groot genoeg?
  • Is het plaatsen van de gewenste keuken vorm technisch mogelijk?
  • Is het een ergonomische keuken voor jou?
  • Passen de nieuwe keuken kosten in je budget?

Wil je zelf aan de slag met de indeling van jouw droomkeuken? Met de online keukenplanner van Keukencoach kun je gemakkelijk en eindeloos combineren en variëren in keukenvormen, kasten en designs! Start snel jouw gratis online 3D ontwerp!

Keuken vorm: rechte keuken - Zwarte Häcker keuken GL 2035 4070
Foto: Zwarte rechte keuken als dressoir – Häcker GL 2035 4070

Rechte keuken

Een rechte keuken past niet alleen gemakkelijk in een kleine of smalle ruimte. Dé keukentrend van nu is dat een rechte keuken in een grote open ruimte, de functie krijgt van een meubelstuk. Als prachtig dressoir, heb je daar al eens aan gedacht?

Op deze pagina lees je alles hoe je optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare meters in de rechte keuken of I-keuken. Zowel horizontaal als verticaal! Schep voldoende opbergruimte met diepe laden in de keuken die tegen één wand staat. Ga voor keukenapparatuur met meerdere functies of plaats een halfhoge wandkast voor de inbouwapparaten en apothekerskast aan het uiteinde van de rechte keuken.

Een rechte keuken past eigenlijk in bijna iedere ruimte. Met een slimme indeling én door het gebruik van mooie materialen en kleuren, creëer je een prachtige complete keuken geheel naar wens en portemonnee.

Keuken vorm: L-keuken met bar – Häcker keuken AV 1097
Foto: Grijze keramiek-look Nobilia U-Keuken 351 281

L-Keuken

De L-keuken is de meest geplaatste keuken in Nederland en dat is niet voor niets!

De L-keuken of hoekkeuken heeft twee aan elkaar vastzittende zijden die tegen één of twee wanden geplaatst kunnen zijn. Handig aan de L-keuken is dat er in een beperkte ruimte veel opbergruimte verborgen zit en de afstanden tussen de koelkast, spoelbak en kookplaat kort zijn. De verloren opbergruimte in de hoek wordt slim benut met een handige Le Mans hoekkast.

Is het ontbijten aan een ontbijtbar jouw ultieme manier van opstaan, dan is een L keuken met bar of schiereiland de perfecte keukenindeling voor jou. Een belangrijk punt: ook met een beperkt budget kun je een geweldige L keuken kopen.

Lees alle voor- en nadelen van de L vorm keuken op deze pagina.

Keuken vorm: Keukeneiland - kookeiland keuken – Nobilia design keuken in geborsteld staal laklaminaat 808 216
Foto: Nobilia design keukeneiland – kookeiland keuken in geborsteld staal laklaminaat 808 216

U-keuken

Hou je van lekker veel aanrechtblad en opbergruimte in onderkasten en bovenkasten, dan is de U-keuken zeker de keuken voor jou!

Op deze pagina lees je alles wat de U-keuken zo bijzonder maakt. De U-keuken wordt namelijk gevormd door drie rechte zijden die samen een ‘U’ vormen. De zijden kunnen tegen een wand geplaatst worden, maar je kunt ook kiezen voor een U vorm keuken met bar en zelfs met een vrijstaand keukeneiland. Budget-technisch gezien: bij meer keukenwerkblad, kasten en inbouwapparatuur gaan de keuken kosten vanzelfsprekend omhoog.

Voor een U-keuken heb je de ruimte nodig, maar met een paar slimme oplossingen kun je het maximale uit je kleine keuken in U vorm halen.

Keuken vorm: Keukeneiland - kookeiland keuken – Nobilia design keuken in geborsteld staal laklaminaat 808 216
Foto: Nobilia design keukeneiland – kookeiland keuken in geborsteld staal laklaminaat 808 216

Keukeneiland – kookeiland

Een keukeneiland is het centrum van gezelligheid! Familieleden en vrienden hangen graag rond het kookeiland met een hapje en een drankje.

Er zijn eigenlijk drie soorten keukeneiland: het kookeiland, spoeleiland en werkeiland, maar het woord kookeiland wordt vaak gebruikt voor ieder vrijstaand keukenblok in een keukenruimte. Op deze pagina lees je alles over hoeveel ruimte dit bijzondere keukendesign nodig heeft om te kunnen schitteren en om fijn aan te kunnen werken. De technische aanpassingen voor gas, elektriciteit en water af- en aanvoer verschillen per type keukeneiland. En zo ook de installatiekosten.

Een keukeneiland heeft een echte luxe keuken uitstraling. Door slimme keuzes te maken in materialen (keukenblad en keukendeurtjes), grootte en type eiland, past deze keukenvorm misschien eerder binnen jouw budget dan je zou denken.

Keuken vorm: Schiereiland keuken – Häcker keuken AV 7030 Silver Star
Foto: Häcker keuken met schiereiland AV 7030 Silver Star

Schiereiland keuken

Een schiereiland heeft een uitnodigend open karakter, waarbij de kok helemaal niets hoeft te missen van de levendige sfeer uit de woonkeuken of kamer!

Op deze pagina vind je volop keuken schiereiland inspiratie met uitgebreide uitleg over de vele voordelen van deze keukenopstelling. Een schiereiland staat met drie zijden vrij in de ruimte. Eén zijde is tegen een wand of keukenblok geplaatst, waardoor een schiereiland eerder dan een vrijstaand kookeiland in een kleinere keukenruimte past.

De ruimte van de extra zijde van een kookeiland kan ook gebruikt worden voor extra keukenladen, inbouwapparaten of een bar. Een schiereiland kan ook in het keukenontwerp verwerkt worden als één van de poten in een L- of U-keuken met schiereiland.

Twee andere voordelen zijn dat er geen ingewikkelde technische aanpassingen nodig zijn. Alle afvoeren en elektriciteitskabels kunnen onder de kastjes doorlopen. De keukenkosten zijn vaak lager dan bij een keukeneiland omdat er minder werkblad is, één zijde minder afgewerkt wordt en er een besparing is op montagekosten.

Keuken vorm: Parallel keuken – Häcker keuken 6000 zwart matlak
Foto: Häcker zwarte parallel keuken 6000 matlak

Parallel keuken

Twee keer zoveel plezier beleef je aan een parallel keuken! Je hebt naast genoeg werk- en opberg ruimte een ultieme plek om te entertainen. Samen genieten!

Op deze pagina vind je al de parallel keuken inspiratie die je nodig hebt! Wat is een parallel keuken eigenlijk? Een parallel keuken bestaat uit twee keukenblokken die tegenover elkaar staan. In de parallel keukenopstelling heb je prachtige variatiemogelijkheden. Eén van de keukenelementen kan los staan als een keukeneiland of vast aan de zijmuur zitten als een schiereiland. Het andere keukenblok dat tegen de achterwand staat, kan gevormd worden uit onderkasten (bij de wens voor veel aanrechtblad) of een hoge kastenwand met meer ruimte voor inbouwapparaten en opbergen.

De prijs van een parallel keuken ligt natuurlijk hoger dan bij een enkele rechte keuken, maar dan heb je ook wat. Daarnaast heb je technisch een (kostenverhogende) uitdaging als het tweede keukenblok vrijstaand in de woonkeuken komt te staan.

Keuken vorm: T-keuken – Nobilia moderne keuken Fashion 171
Foto: Moderne zijde grijze T-keuken Nobilia Fashion 171

T-keuken

Heb je een open keuken en de ruimte, dan is een T-keuken een cadeautje voor jezelf en je gezin! Of het nu een sfeervolle landelijke keuken wordt of een strakke design keuken, ook jouw gasten zullen verrast zijn door deze bijzonder mooie en open keukenvorm.

Een T-keuken ontstaat door het haaks plaatsen van een schiereiland midden op een rechte keuken of kastenwand.

De leuke uitdaging aan T opstelling keukens is dat jij en de Keukencoach kunnen spelen met het ontwerp. Er zijn vele mogelijkheden om inbouwapparaten, kookplaat en afzuigkap, spoelbak met kraan, wandplanken, maar ook een extra breed keukenwerkblad of bar te plaatsen. Let wel op de werkdriehoek! Ook voor de keuken T vorm geldt: je kunt hem zo luxe en duur maken als je zelf wilt, maar het hoeft niet.

Keuken vorm: G-keuken – Nobilia 545 764 Alpine wit laklaminaat
Foto: Nobilia moderne landelijke G-keuken 545 764 Alpine wit laklaminaat

G-keuken

Koken in een G-keuken is een feest! Het nodigt alle kookfans en hobbykoks uit om nog beter te gaan koken door de vele werkblad- en opbergruimte. De G-keuken biedt veel plaats voor meerdere inbouwapparaten.

Een G-keuken is een grote keuken, maar door gebruik te maken van verschillende materialen en hoogtes hoeft het niet massaal te ogen. Door het schiereiland als bar of koffiecorner in te richten creëer je een gezellige ontmoetingsplaats en hou je de loopafstanden beperkt. Een G-keuken straalt één en al luxe uit — en daar zit ook een prijskaartje aan.

Welke keukenindeling krijgt jouw keuken?

De Keukencoach keukenplanner laat je gemakkelijk spelen met de verschillende keukenvormen! Ontwerp professioneel je eigen keuken met de online ontwerptool in 3D: snel, simpel en gratis:

Start jouw 3D ontwerp

André Steenvoorden

Ik ben André. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben.

Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Capelle aan den IJssel waar ik met je kan afspreken.

Het adres van de winkel is: Lylantse Baan 6, 2908 LG Capelle aan den IJssel

Laten we snel een keer kennis maken.

André Steenvoorden

Relevante artikelen

Onafhankelijk keukenadvies: hoe ziet dat eruit?

Ontdek hoe je advies inwint bij een keukenspecialist die jou naar je droomkeuken coacht! Zoveel mensen, zoveel keukenwensen! Alleen een…

André Steenvoorden
op 6 mei 2020

Keukenstijlen: welke stijl keuken past bij jou?

Vind de perfecte keukenstijl voor jouw nieuwe keuken Na het bewonderen van ‘de nieuwe keuken’ van familie en vrienden, heb…

André Steenvoorden
op 6 mei 2020

Keukenmontage: hoe werkt het en waar let je op?

Fatsoenlijk een keuken (laten) monteren, hoe doe je dat? Je hebt je droomkeuken uitgezocht. Gefeliciteerd! Maar voordat de keuken helemaal…

André Steenvoorden
op 6 mei 2020

Ervaren experts

Onze ervaren experts helpen je van A tot Z

Topkwaliteit

We leveren uitsluitend topkwaliteit keukens en apparatuur

Scherpe prijzen

Een transparante calculatie: altijd eerlijke en scherpe prijzen

100% aandacht

Altijd 100% aandacht voor ontwerp, montage en nazorg