klanten waarderen ons met een 9.6 uit 303 beoordelingen!
Vraag een adviesgesprek aan »
Advies 8 min leestijd

Keukenapparatuur kiezen: waar moet je op letten?

Hayo Smit
op 30 april 2020

Welke inbouwapparatuur en vrijstaande keukenapparaten wil jij in je droomkeuken?

Laat je verrassen door het grote gebruiksgemak én de prachtige vormgeving van de juiste keukenapparatuur voor jouw keuken.

Ontdek de vele mogelijkheden en nieuwste innovaties van zowel de koelkast, fornuis en kookplaat, afzuigkap, vaatwasser als de oven, magnetron en wijnkoelkast. Maak je wegwijs in de slimme keuken!

Keukenapparatuur keuze: Smeg retro koelkast
Foto: Smeg vrijstaande koelkast in retro stijl

Koelkast

Het apparaat dat de meeste uren maakt in de keuken is: de koelkast: 24/7 staat dit onmisbare keukenapparaat tot je dienst!

Op deze pagina lees je alles over handige inbouw koelkasten en mooie vrijstaande koelkasten, waar de Amerikaanse koelkast en retro koelkast de bekendste van zijn.

Een koelkast kopen: welke past het beste in jouw keuken en bij jouw leven? De benodigde koelruimte is afhankelijk van de grootte van je gezin, de activiteiten in de keuken en hoeveel boodschappen je doet.
Ga je voor een inbouw koelkast met vriesvak (1 deur), een koel-vriescombinatie (2 deuren) of heb je ruimte voor een aparte inbouwkoelkast en vriezer (2 apparaten, 2 deuren)? De nishoogte van de keukenkast is mede bepalend voor de keuze van het type inbouw koelkast. Daarnaast zijn er nog 2 methodes voor de koelkastdeur montage: het deur-op-deur systeem en het sleepdeursysteem.

Bij de losstaande Amerikaanse koelkast pronken de stoere deuren van het koel- en vriesgedeelte naast elkaar. De retro koelkast herken je als koel-vriescombinatie in fifties look met 2 deuren boven elkaar.

Aangezien zowel de inbouw koelkasten als de vrijstaande koelkasten dag en nacht aanstaan, is de keuze voor een energiezuinige koelkast goed voor het milieu én een besparing op de energiekosten!

Keukenapparatuur keuze: BORA Pure All Black inductiekookplaat met kookveldafzuiging
Foto: BORA Pure All Black inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging

Fornuis versus kookplaat

Een prachtig vrijstaand fornuis of een design inbouw kookplaat die naadloos aansluit op het aanrechtblad: op beide kun je de (Michelin) sterren van de hemel koken!

Jouw favoriete keukenstijl is van invloed op de keuze voor een vrijstaand fornuis of inbouw kookplaat. Een groot vrijstaand fornuis met ovens is hét kenmerk van de landelijke keuken. Een keramische of inductie kookplaat wordt vanwege het strakke design vaker geplaatst in een moderne keuken of design keuken.

Alles over de verschillende vrijstaande fornuizen lees je op deze pagina . Naast het bekende gasfornuis met een gaskookplaat, zijn er nog een tweetal elektrische fornuizen: het keramische fornuis en het populaire inductie fornuis. Maak het fornuis uniek met meerdere ovens en een kleur naar keuze.

Ook bij de inbouw kookplaat wint de inductiekookplaat steeds meer terrein van de gaskookplaat en de keramische kookplaat.

Keukenapparatuur keuze: keuken afzuiging als de Wave eiland afzuigkap 2057
Foto: Keuken afzuiging – Wave eiland afzuigkap 2057

Afzuigkap

Je wilt graag lekker koken zonder de kooklucht door het hele huis te verspreiden. Een keuken afzuiging is de oplossing. Deze moet er het liefst ook mooi uitzien en… kan het zonder al te veel lawaai?

Op deze pagina lees je alles over de verschillende soorten afzuigkappen en trends in keuken afzuiging:

 • Wandschouw afzuigkap.
 • Onderbouw afzuigkap.
 • Vlakscherm afzuigkap.
 • Eiland afzuigkap.
 • Plafond afzuigkap en inbouw afzuigkap – units.
 • Downdraft afzuiging – bij inductie kookplaat, gaskookplaat en pitt cooking.
 • Inductie kookplaat met afzuiging.

Afzuigkap kooptip: let naast het uiterlijk en de prijs ook op de afvoercapaciteit en het geluidsniveau. Op deze pagina wordt helemaal uitgelegd welk vermogen jouw afzuigkap moet hebben om de kookgeur goed af te voeren. Heb je een directe afvoer naar buiten, of is een motorloze afzuigkap dan wel recirculatie afzuigkap de oplossing? Lees ook bij welk aantal decibels het lawaai van de afzuigkap irritant wordt.

Keukenapparatuur keuze: Bosch Carbon Black oven en magnetron
Foto: Bosch Carbon Black oven en magnetron

Oven — magnetron

We bakken en braden wat af! Van croissantjes, taarten en ovenschotels tot een hele kalkoen met de kerst.

De keuze in ovens is nog groter door de extra functiemogelijkheden. Welke oven past nou bij jouw kookstijl? Alles over de verschillende soorten ovens lees je op deze pagina.

Wat zijn de voor- en nadelen van de heteluchtoven ten opzichte van de conventionele gasoven of elektrische oven? Wanneer heeft een combi oven of combimagnetron de voorkeur? Waarom zou je voor een stoomoven kiezen als er ook een bakoven of heteluchtoven met stoomfunctie is? Nieuw en spectaculair is de Dialog oven met M Chef-technologie die in één keer een complete maaltijd bereid.

Naast goed functioneren van de oven en passen in het keukenontwerp, speelt het uiterlijk een belangrijke rol in het realiseren van de gewenste keukenstijl. Ben jij het type voor een matzwarte inbouw oven die opgaat in een donkere kastenwand of geniet je meer van een bourgondisch vrijstaand fornuis met ovens? Ja, met meer dan één oven!

Hoe geweldig is het niet dat in de smart kitchen, een slimme oven met o.a. de Home Connect of Smart Home app op afstand bedienbaar is?

Keukenapparatuur keuze: Siemens volledig geïntegreerde vaatwasser
Foto: Siemens volledig geïntegreerde vaatwasser

Vaatwasser

Een vaatwasser betekent niet alleen het einde van afwassen maar ook van afdrogen! Deze onmisbare afwasexpert biedt tevens opbergruimte voor de vuile vaat, waardoor de keuken en het aanrechtblad altijd opgeruimd is.

Aan de buitenkant zien de vaatwassers er bijna allemaal hetzelfde uit, maar op deze pagina zie je dat er vele verschillen zijn tussen afwasmachines. De grootte van het huishouden en de ruimte in het keukenontwerp spelen een belangrijke rol bij de keuze van een vaatwasser.

De keuze van een vaatwasser krijgt soms wat weinig aandacht. Kijk naar:

Het formaat vaatwasser plus het aantal couverts:
 • Standaard formaat vaatwasser
 • Smalle vaatwasser
 • Mini vaatwasser
 • Hoge vaatwasser
Vaatwasser bestekmandje of besteklade
Inbouw vaatwasser of een vrijstaande vaatwasser:
 • Inbouw vaatwasser
  ▪ Volledig geïntegreerde vaatwasser
  ▪ Half geïntegreerde vaatwasser
 • Vrijstaande vaatwasser
  ▪ Onderbouw vaatwasser zonder bovenblad
  ▪ Vrijstaande vaatwasser die los geplaatst wordt.
 • Vaatwasprogramma’s
 • Extra functies: vaatwasser met projectie, etc.
 • Energieklasse
 • Vaatwasser prijzen
Keukenapparatuur keuze: Boretti wijnklimaatkast Abruzzo
Foto: Boretti wijnklimaatkast Abruzzo

Wijnkoelkast

De wijnkoelkast is hard op weg om het achtste standaardapparaat in de keuken te worden!

Wijnliefhebbers opgelet, op deze pagina vind je alle informatie over hoe je met een wijnkoelkast, jouw wijn op de juiste temperatuur kunt serveren en bewaren.

De wijn wordt in een wijnkoelkast trillingsvrij bewaard. Door de hoge luchtkwaliteit, constante temperatuur en een goede luchtcirculatie, kan de wijn rustig rijpen.

Is een wijnkoelkast, ook wel wijnklimaatkast genoemd, een grote wens in de nieuwe keuken, dan heb je o.a. met de volgende punten in het keukenontwerp rekening te houden:

Type:
 • Wijnkoelkast inbouw
 • Wijnkoelkast onderbouw
 • Wijnkoelkast vrijstaand
Afmetingen:
 • Afweging tussen hoeveel flessen je wilt bewaren en hoeveel ruimte er beschikbaar is.

Temperatuurzones: 1-6 voor verschillende wijnsoorten
Geluidsniveau: belangrijk in een open keuken
Energieklasse
Uiterlijk, o.a.:

 • Aantal wijnrekken
 • Glazen deur met binnenverlichting

Keukenapparatuur voor het uitkiezen!

Een Keukencoach adviseert je graag bij de keuze van de verschillende keukenapparaten. Misschien weet je al welke apparatuur je wilt hebben? Samen met de Keukencoach bekijk je de mogelijkheden voor het plaatsen in het keukenontwerp

Maak een adviesafspraak

Hayo Smit

Ik ben Hayo. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben.

Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Veendam waar ik met je kan afspreken.

Het adres van de winkel is: Transportweg 10, 9645 KX Veendam

Laten we snel een keer kennis maken.

Hayo Smit

Relevante artikelen

Onafhankelijk keukenadvies: hoe ziet dat eruit?

Ontdek hoe je advies inwint bij een keukenspecialist die jou naar je droomkeuken coacht! Zoveel mensen, zoveel keukenwensen! Alleen een…

Hayo Smit
op 6 mei 2020

Welke keukenindelingen zijn er? Welke vorm past bij jouw woning?

Ontdek jouw favoriete keukenindeling! Niet alleen de keuze voor een stijl als de landelijke keuken, moderne keuken of industriële keuken…

Hayo Smit
op 6 mei 2020

Keukenstijlen: welke stijl keuken past bij jou?

Vind de perfecte keukenstijl voor jouw nieuwe keuken Na het bewonderen van ‘de nieuwe keuken’ van familie en vrienden, heb…

Hayo Smit
op 6 mei 2020

Ervaren experts

Onze ervaren experts helpen je van A tot Z

Topkwaliteit

We leveren uitsluitend topkwaliteit keukens en apparatuur

Scherpe prijzen

Een transparante calculatie: altijd eerlijke en scherpe prijzen

100% aandacht

Altijd 100% aandacht voor ontwerp, montage en nazorg