klanten waarderen ons met een 9.6 uit 303 beoordelingen!
Vraag een adviesgesprek aan »
Advies 6 min leestijd

Jouw droomkeuken ontwerpen: wat moet er wel of niet in?

André Steenvoorden
op 31 januari 2020

Keukencoach André Steenvoorden – gepubliceerd op 11 september 2019

Als keukencoach probeer ik bij het eerste gesprek met een nieuwe klant altijd een goede inschatting te maken van de wensen op het gebied van functionaliteit en apparatuur in de keuken. Zo ontwerpen we samen jouw droomkeuken. In dit blog lees je waar je aan moet denken!

Beschikbare ruimte en budget

In grote lijnen is het een kwestie van ruimte in de keuken en de portemonnee; te beginnen met de ruimte en de bestaande situatie in de keuken. Wat zijn de afmetingen: de lengte, breedte en hoogte? Hoe is de ruimte ingedeeld? Waar zitten de deur(en), ramen en leidingen? Zijn er eventueel bijzondere hoekjes, nisjes, drempels of buizen waarmee ik rekening moet houden bij het keukenontwerp?

De basis keukenfuncties

Al is de ruimte nog zo klein, ik ga uit van de 5 functies voor elke keuken.

De kleinste maat is toch wel zo’n 130 bij 140 cm. Daarin past een rechte opstelling met een onderbouwkoelkast, een kleine spoelbak en tweepits kookplaat. Je hebt dan een eenpersoonswerkplek met een bescheiden werkblad.

 • Voorraad > Koelkast
 • Bergruimte > Kast
 • Spoelen > Spoelbak met kraan
 • Voorbereiden > Werkblad
 • Koken > Kookplaat
Wat komt wel en wat niet in de keuken: Stengel Steel Concept compacte kleine keuken - gezien op beurs Imm Cologne 2019
Foto: Stengel Steel Concept compacte keuken – gespot op beurs Imm Cologne 2019

Als je graag wilt, is het zelfs mogelijk om in deze kleine ruimte nog een mini vaatwasser en (combi)magnetron in te bouwen, zoals op de bovenstaande foto is te zien. (Het hoeft niet per se in het groen hoor).

Grotere keuken, extra functies en apparatuur

Is er plaats genoeg, dan adviseer ik een aantal extra apparaten die het leven aangenamer zullen maken. Denk aan de afzuigkap, (combi-)magnetron, grotere kookplaat, vaatwasser, een koel-vriescombinatie en een oven, werkbladruimte, etc.

Onderschat de dubbelfunctie van een vaatwasser niet. Wanneer je daarin trouw de vuile vaat opbergt, bespaart dat flink wat ruimte op het werkblad! Bij een kleine ruimte is eventueel een smalle vaatwasser (45cm) te overwegen.

Naast deze keukenapparatuur kan de keuken verder compleet gemaakt worden met extra kastruimte en een ingebouwde afvalbak. Opgeruimd staat netjes toch?

Is er plaats voor een keukentafel of koffiecorner? In het geval van een open keuken is misschien een kookeiland mogelijk. Het kookeiland kan uitgevoerd worden met of zonder ‘bar’. Een bar brengt de kok en zijn gasten samen en kan de functie van de eettafel overnemen.

Wat komt wel en wat niet in de keuken: Siemens inbouwapparatuur Studioline
Foto: Siemens inbouwapparatuur Studioline

Groter budget, luxere functies en apparatuur

Je kunt de keuken extra aantrekkelijk maken met een aantal luxere functies en/of door te kiezen voor apparatuur die stiller of zuiniger in het gebruik. Deze keuzes vragen wel financieel extra ruimte.

Denk bij dit soort luxe keuzes aan een luxe oven met functies zoals kerntemperatuur meting, stoom, grill of juist op het gebied van automatische reinigingsprogramma’s. Ook een ruimere koelkast met verschillende temperatuurzones kan interessant zijn.

Voor de liefhebber zijn zowel de oven, koelkast, vaatwasser, als wasmachine en droger ook als ‘smart’ uitvoering verkrijgbaar. Daarmee is de apparatuur op afstand bedienbaar via smartphone en tablet.

Eventuele apparatuur met speciale functies is meestal ook als fraai inbouw model verkrijgbaar. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Extra oven(s) / stoomoven
 • Koffiemachine
 • Bordenwarmer
 • Wijnkoelkast
 • Teppanyaki bakplaat
 • Inbouw friteuse
 • Inbouw pizza oven
 • Inbouw lava grill

Deze extra luxueuze apparatuur is vooral relevant voor de liefhebber. Het geeft de keuken een professionele look

Op het gebied van keukenkranen is een kraan met flexibele spoelslang heel handig. Populair zijn de geavanceerde functionaliteiten in de kranen zoals kokend water, gekoeld en bruisend water.

Je had dit misschien niet verwacht, maar deze aanvullingen bij een keukenkraan claimen een flink deel van de spoelkast, zie foto hieronder:

Wat komt wel en wat niet in de keuken: Unito 5-in1 kraan boilers – gezien op beurs Imm Cologne 2019
Foto: Unito toonde een inkijkje op de apparatuur behorend bij de 5-in1 kraan op de beurs Imm Cologne 2019

Extra functies in kasten

Wanneer je meer comfort wilt, kunnen ook wat betreft de inrichting van de kasten extra functies worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan een carrouselkast in een hoekopstelling, een apothekerskast en laden met flexibele binnen indeling. Dit maakt de bergruimte overzichtelijk en gemakkelijk bereikbaar.

Degelijkheid en duurzaamheid

Met de aanschaf van een nieuwe keuken kijk je natuurlijk een flink aantal jaar vooruit. Bij de keuze van materialen en apparaten hou ik daar in het keukenontwerp rekening mee.

De kwaliteit van de kasten waarmee ik mag werken is dik in orde. Het gaat er vooral om of je verwacht dat de kleuren ook over een paar jaar nog zullen passen bij het interieur, de gekozen materialen of de verlichting praktisch zijn, en of het ontwerp nog aansluit op de gezinssamenstelling.

Financieel zijn er ook wat minder ‘sexy’ zaken die een rol spelen bij het aanschaffen van een nieuwe keuken. Bijvoorbeeld: een vaatwasser of koelkast die goedkoop in aanschaf is maar een hoog stroomverbruik heeft kan later onvoordelig uitpakken.

We kunnen het zo mooi en uitgebreid maken als je zelf wilt, maar onthoud wel, om teleurstellingen te voorkomen, dat aan alles een prijskaartje hangt.

Zo zie je maar dat al jouw keukenwensen in vervulling kunnen komen, en dat er wat betreft de opstelling en invulling van de keuken overal een mouw aan te passen valt.

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes om zo tot jouw ideale droomkeuken te komen. Schroom daarom niet om een adviesgesprek met een van onze keukencoaches in te plannen. Plan hier een vrijblijvend adviesgesprek in, en bouw samen met ons de keuken van je dromen.

André Steenvoorden

Ik ben André. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben.

Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Capelle aan den IJssel waar ik met je kan afspreken.

Het adres van de winkel is: Lylantse Baan 6, 2908 LG Capelle aan den IJssel

Laten we snel een keer kennis maken.

André Steenvoorden

Relevante artikelen

Onafhankelijk keukenadvies: hoe ziet dat eruit?

Ontdek hoe je advies inwint bij een keukenspecialist die jou naar je droomkeuken coacht! Zoveel mensen, zoveel keukenwensen! Alleen een…

André Steenvoorden
op 6 mei 2020

Welke keukenindelingen zijn er? Welke vorm past bij jouw woning?

Ontdek jouw favoriete keukenindeling! Niet alleen de keuze voor een stijl als de landelijke keuken, moderne keuken of industriële keuken…

André Steenvoorden
op 6 mei 2020

Keukenstijlen: welke stijl keuken past bij jou?

Vind de perfecte keukenstijl voor jouw nieuwe keuken Na het bewonderen van ‘de nieuwe keuken’ van familie en vrienden, heb…

André Steenvoorden
op 6 mei 2020

Ervaren experts

Onze ervaren experts helpen je van A tot Z

Topkwaliteit

We leveren uitsluitend topkwaliteit keukens en apparatuur

Scherpe prijzen

Een transparante calculatie: altijd eerlijke en scherpe prijzen

100% aandacht

Altijd 100% aandacht voor ontwerp, montage en nazorg