klanten waarderen ons met een 9.6 uit 303 beoordelingen!
Vraag een adviesgesprek aan »
Inspiratie 5 min leestijd

Hoe werkt een slimme keuken?

Jerry Mohabier
op 31 januari 2020

Keukencoach Jerry Mohabier- gepubliceerd op 27 augustus 2019

Je hebt misschien al eens iets meegekregen van domotica, home connectivity, smart home en smart kitchen. De bediening van keukenapparatuur via smartphone en tablet wordt steeds populairder!

Fabrikanten laten tegenwoordig apps ontwikkelen voor smartphones en tablets om je keukenapparatuur mee te kunnen bedienen. Het idee hierachter is om extra gebruiksgemak te creëren voor de gebruiker van de apparatuur. In dit blog lees je wat er allemaal mogelijk is in de wereld van de smart kitchen.

Smart kitchen toepassingen in en om de keuken. Wat is er mogelijk?

Een van de grote verschillen tussen een smart kitchen en een gewone keuken is dat er in de smart kitchen veel meer informatie kan worden vertoont op de smartphone of tablet dan op het keukenapparaat zelf. Via de app kunnen er bij de oven bijvoorbeeld allebei recepten worden getoond. Verder kun je bijvoorbeeld meldingen ontvangen over de tussenstadia van een programma dat wordt doorlopen. Deze informatie is een stuk lastiger te vertonen op een display of frontpaneel van een apparaat.

De apps lezen de gegevens die binnen de slimme keukenapparatuur gebruikt worden om instellingen te kiezen en voortgang te tonen. Daarnaast kun je (soms) de start en stop functie bedienen of een programma inplannen. Hieronder lees je een algemeen overzicht van de functionaliteiten van een smart kitchen.

Status check

  Op je smartphone of tablet kun je checken of:

 • Het apparaat aan of uit staat
 • Wat de status van het programma is (actief / programma voortgang / voltooid)
 • Of er genoeg voorraad is van de benodigdheden (o.a. wasmiddel, zout, glansspoelmiddel, koffie, water)
 • Of de benodigdheden moeten worden bijgesteld ( zoals wasmiddel, wasverzachter)

Let wel: Wanneer je een melding hebt gekregen dat er iets moet worden bijgevuld, dan verdwijn deze pas tijdens of na het volgende gebruikt van het apparaat.

Als deze status checks zijn natuurlijk super praktisch, maar er zijn nog veel meer te gekke dingen die je met je smart kitchen kunt doen.Om nog maar niet te spreken over wat er allemaal in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn.

Video updates

  Via je smartphone of tablet kun je kijken naar:

 • Live beelden vanuit de oven. Je hoeft niet langer naar de oven te lopen om te checken of de kaas soufflés intussen klaar zijn.
 • Live beelden vanuit de koelkast. Dit handig tijdens het boodschappen doen!

Bediening op afstand

Ook kun je via je smartphone of tablet de keukenapparatuur van een afstand bedienen. Zo kun je via de remote controle functionaliteit tussen instellingen en programma’s kiezen, en kun je programma’s starten en stoppen.

Veiligheid

Om veiligheidsredenen zijn sommige smart kitchen functies beperkt. Zo kun je de remote start van een oven, wasmachine, droger of vaatwasser van Siemans/Bosch/Neff slechts 24 uur van te voren toestemming geven en deze vervalt nadat de deur een keer is geopend. Daarna moet je opnieuw toestemming geven via ‘starten op afstand’ op het apparaat zelf. Dit is wel zo veilig, al helemaal als er kleine kinderen rond lopen.

Echte interactie: de koelkast van de toekomst

De koelkast van de toekomst kan een hint geven over waar een pak melk of een stuk kaas het beste in de koelkast kan liggen op basis van de ingestelde koelzones. Maar het gaat nog verder…Wat dacht je van een waarschuwingsbericht wanneer het niet de ‘light’ variant maar de gewone variant frisdrank is die je in de koelkast zet. Zo denk de koelkast mee aan je gezondheid.

Service en support op afstand

Fabrikanten kunnen via de voor de apps opgezette verbindingen de status en foutcodes van de apparatuur op afstand uitlezen. Dit is een fantastisch hulpmiddel om de problemen te herkennen en gebruiker te helpen met aanvullende instructies. Ook kunnen kosten bespaard worden, bijvoorbeeld doordat de monteur bij het eerste bezoek meteen het juiste onderdeel kan meenemen

Nieuwe functies door connectivity in de keuken

 • Er worden steeds meer apparaten koppelbaar
 • Slimme keukenapparaten zijn vaak via de apps uitgebreider instelbaar dan via het bedieningspaneel op het apparaat.
 • Wellicht dient er nieuwe firmware te worden geïnstalleerd op de keukenapparatuur om nieuwe functies beschikbaar te maken.
 • De handleidingen van de apparatuur worden via de app leesbaar.
 • Extra toepassingen zoals nieuwe wasprogramma’s, uitgebreidere kookprogramma’s worden aangeboden via de apps.
 • Bijzondere oplossingen worden uitgelegd in de app. Denk aan recepten voor de oven of bewaartips voor de koelkast.

The future is now!

Wil jij ook een smart kitchen, maar heb je geen zin, of tijd om het allemaal zelf te regelen? We helpen je graag bij het uitzoeken van de smart keukenapparatuur en de installatie van de apps voor jouw slimme keuken. Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan bij een van onze keukencoaches.

Jerry Mohabier

Ik ben Jerry. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben.

Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Den Haag waar ik met je kan afspreken.

Het adres van de winkel is: Zichtenburglaan 16, 2544 EB Den Haag

Laten we snel een keer kennis maken.

Jerry Mohabier

Relevante artikelen

Moderne keuken met een landelijke uitstraling, kan het?

Jazeker, een moderne keuken met landelijke elementen is eigenlijk dé keukenwens van velen. Na een hectische dag wil je graag…

Jerry Mohabier
op 16 april 2020

Wanneer heb je een ‘oude keuken’?

Goede vraag: wanneer heb je nou eigenlijk een oude keuken? De één vindt het uiterlijk reuze belangrijk en de ander…

Jerry Mohabier
op 15 april 2020

Rechte keukens die je verrassen!

Een rechte keuken is verrassend veelzijdig en past in bijna iedere ruimte! Wil je een complete keuken op een klein…

Jerry Mohabier
op 2 april 2020

Ervaren experts

Onze ervaren experts helpen je van A tot Z

Topkwaliteit

We leveren uitsluitend topkwaliteit keukens en apparatuur

Scherpe prijzen

Een transparante calculatie: altijd eerlijke en scherpe prijzen

100% aandacht

Altijd 100% aandacht voor ontwerp, montage en nazorg