klanten waarderen ons met een 9.6 uit 303 beoordelingen!
Vraag een adviesgesprek aan »
Innovatie 5 min leestijd

Hoe kweek je verse kruiden in de keuken? Tips van een keukencoach

Jessica Renders
op 30 april 2020

Verse kruiden laten niet alleen de beste kok beter koken. De planten verspreiden een heerlijke geur in de keuken en het zelf kweken is ook nog leuk en leerzaam voor de kinderen! ‘Groen’ in de keuken, van duurzaamheid (Link naar duurzame keuken blog) tot natuurdecoratie en echte planten (Link naar toekomstig planten in de keuken blog), is immense populair. In het nieuwe keukenontwerp integreer ik graag het kweken van verse kruiden en eetbare planten. Er is zoveel moois mogelijk!

Verse kruiden kweken in de keuken: kruidenpotten – Monicore Pixabay.com
Foto: Kruidenpotten – Monicore Pixabay.com

Hoe groeien kruiden het beste?

1 – Natuurlicht

Kruiden kunnen uitstekend groeien in de keuken zolang ze maar genoeg licht krijgen. De beste plek voor basilicum, rozemarijn, oregano en tijm planten is voor een keukenraam op het zuiden. Daar heb je het felste licht en de meeste zonuren. Let er wel op dat bij direct zonlicht de plantjes sneller kunnen uitdrogen. Peterselie en bieslook gedijen goed bij het minder felle licht in de morgen of middag van op oost en west gerichte ramen. In een mini keukenkas voor het raam, zorgen de glazen wanden voor een optimaal groeiklimaat. Een zonnig raam waar zo’n 5-6 uur direct zonlicht per dag naar binnen komt is eigenlijk goed voor de meeste kruiden.

Verse kruiden kweken in de keuken: LED lampen voor kruiden met hydrosysteem - Sir Green Pixabay.com
Foto: LED lampen voor kruiden met hydrosysteem – Sir Green Pixabay.com

2 – Kunstlicht voor planten: groeilampen & LED plant lampen

Het is natuurlijk ideaal als je zelf de hoeveelheid uren en intensiteit van het licht in de hand hebt voor het kweken van eetbare planten en verse kruiden. Er zijn verschillende kweektuintjes en smart gardens verkrijgbaar die met behulp van energiezuinige LED lampen, kruiden voorzien van de juiste hoeveelheid kunstlicht (kijk in de handleiding). Naast hele apparaten zijn er ook losse LED groeilampen die je direct in de kruidenpot steekt en het juiste lichtspectrum afgeven om de plant te laten groeien.

Wist je dat basilicum de koning der verse kruiden is en dat basilicum in de lente de beste smaak en
geur heeft?

3 – Kruidentuin in keukenontwerp

Dieper werkblad – vensterbank – planken

Met kruidenpotten en kweeklampen voor planten haal je de natuur in de keuken. Het nadeel is dat ze de nodige ruimte innemen als ze op het werkblad staan. Door een dieper werkblad (65-70cm) te plaatsen creëer ik meer werkruimte over de hele lengte en staan de kruiden niet in de weg. In het keukenontwerp kan ik ook een vensterbank of wandplanken verwerken, waarop de zelf gekweekte peterselie, munt en bieslook alle ruimte krijgen.

Verse kruiden kweken in de keuken: keukenmengkraan met spoeldouche – Quooker Flex + Lanesto Ispra
Foto: Lanesto Ispra keukenmengkraan met spoeldouche – Quooker Flex

Kraan met spoeldouche

Supermakkelijk is het om de kruiden in potten water te geven met een kraan voorzien van spoeldouche. Er zijn verschillende kranen die een uittrekbare flexibele slang hebben waaronder de Quooker Flex. Bij de Lanesto Ispra keukenmengkraan met flexibele uitloop (Link naar keukenkranen artikel) kun je schakelen tussen de normale stand en de sproeistand.

Verse kruiden kweken in de keuken: Nobilia Backlight LED plant lampen
Foto: Nobilia Backlight LED plant lampen

Backlight LED plant lampen

Met de Backlight stelling-serie van keukenfabrikant Nobilia kan ik als keukencoach een heuse kruidentuin in het nieuwe keukenontwerp plaatsen. Het zijn prachtige design Backlight boxen van hout met speciale plantenpotten in een open kast.

De LED groeilamp boven de groenten en kruiden zorgt voor optimale verlichting. Zelfs in de donkerste hoeken van de keuken. Is het geen prachtig ontwerp?

Verse kruiden kweken in de keuken: Linero MosaiQ relingsysteem, keukenrek met kruidenpot in Nobilia keuken
Foto: Linero MosaiQ relingsysteem met kruidenpot in Nobilia keuken

Linero MosaiQ relingsysteem met plantenpot

Het handige en mooie relingsysteem Linero MosaiQ biedt in de Nobilia keuken vele mogelijkheden om keukenhulpjes te plaatsen en op te bergen. Natuurlijk heeft Linero MosaiQ ook een (witte) kruidenpot in de serie met een speciale vakverdeling voor verschillende kruidenstekjes.

Foto: Häcker keuken Laser Brilliant parelgrijs met kruidenbak

Häcker keuken met kruidenbak

In bovenstaande keukenontwerp is een mooi houten meubel als groeibak voor groente en kruiden verwerkt. Deze Häcker keuken heeft alle mogelijkheden om de heerlijkste verse gerechten te bereiden.
Zoals je ziet, er zijn vele mogelijkheden om verse kruiden een vaste plaats te geven in de keuken!

 

Jessica Renders

Ik ben Jessica. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben.

Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Capelle aan den IJssel waar ik met je kan afspreken.

Het adres van de winkel is: Lylantse Baan 6, 2908 LG Capelle aan den IJssel

Laten we snel een keer kennis maken.

Jessica Renders

 

Relevante artikelen

Hoe kun je de telefoon opladen in de keuken?

De telefoon en tablet zijn, net als de waterkoker, espressoapparaat en de blender, waardige leden van de keukenfamilie geworden.  Eerst…

Jessica Renders
op 17 april 2020

IOT of Internet of Things: Hoe werkt dit in een slimme keuken?

De bediening van apparaten hoeft niet meer alleen via knoppen en schakelaars te gebeuren. Je kunt er voortaan gewoon tegen…

Jessica Renders
op 15 april 2020

Ervaren experts

Onze ervaren experts helpen je van A tot Z

Topkwaliteit

We leveren uitsluitend topkwaliteit keukens en apparatuur

Scherpe prijzen

Een transparante calculatie: altijd eerlijke en scherpe prijzen

100% aandacht

Altijd 100% aandacht voor ontwerp, montage en nazorg