klanten waarderen ons met een 9.6 uit 237 beoordelingen!

Een keukenkraan kiezen

Gepost op 9 januari 2019 door André Steenvoorden, Carlos van der Kleij

Voor de één is een kraan alleen een praktische tool om water te tappen, de ander wil als keukenkraan een echte blikvanger. Omdat er tegenwoordig zoveel mogelijk is op kranengebied, leek het mij een goed idee om wat uitleg te geven over de verschillende soorten keukenkranen en de daarbij gebruikte termen.

Foto: Lanesto mengkranen – Dekker Zevenhuizen

Mengkraan

Een mengkraan mengt warm en koud water tot één straal. In de hedendaagse keuken wordt meestal een eenhendelmengkraan gekozen, waarmee je de temperatuur en de hoeveelheid water met één hand kunt regelen. Er is dan slechts één gat in het werkblad nodig.

Foto: Dekker Zevenhuizen

Net als vroeger, wordt in de nieuwste designs het koude en warme water met twee aparte draaiknoppen naast de kraan geregeld. Hierdoor zijn extra gaten in het werkblad nodig. Het kan dan wel ‘retro’ en ‘modern klassiek’ zijn, maar praktisch is het niet als je twee handen nodig hebt om de kraan te bedienen.

Foto: Selsiuz kokendwaterkraan & Lanesto spoelbak – Dekker Zevenhuizen

Kokend waterkraan – 3-in-1 kraan

Met de doorontwikkeling van de Quooker, komt er naast warm en koud water ook kokend water uit een enkele kraan. Door de 3 toepassingen kreeg deze kokend waterkraan de naam: 3-in-1 kraan. Met het kokende water altijd paraat kun je in no time thee zetten, groente en pasta koken en babyflesjes uitspoelen. Ondertussen zijn er meerdere kraanmerken met kokend waterkranen in hun assortiment. Zij onderscheiden zich in vorm, kleuren en prijs zoals de Selsiuz kokend water kraan.

Foto: Quooker en Selsiuz boiler techniek – Dekker Zevenhuizen

De kokend waterkraan (al dan niet geïntegreerd in een 3-in-1 uitvoering) is inmiddels in 33% van de Nederlandse keukens te vinden.

Kokend waterkraan met filterfunctie – 4-in-1 kraan

Door het kraanwater extra te filteren haal je de laatste bacteriën en onzuiverheden eruit en krijgt het water een zachtere en betere smaak. Een kraan waar warm, koud, kokend en gefilterd water uit komt, wordt een 4-in-1- kraan genoemd.

Foto: Quooker Cube

Kokend waterkraan met gefilterd en bruisend water – 5-in-1 kraan

Voeg je bij het koud, warm, kokend en gefilterd water ook nog een vijfde functie toe, namelijk bruisend water, dan heb je een 5-in-1 kraan. De Quooker Cube geeft een licht bruisend water voor zeg maar de ‘Marie Henriette’ fan. De binnenkort op de markt komende Selsiuz Cool gaat weer een stap verder. Je kun daarbij de mate van het bruisen zelf regelen.

Foto: Quooker Flex, Selsiuz XL en Gessi – Dekker Zevenhuizen

Keukenkraan met flexibele uitloop

De keukenkraan met flexibele spoelslang vindt zijn oorsprong in de grote professionele keukens van horeca, ziekenhuizen en scholen. Het is ideaal voor het afspoelen van pannen of besproeien van planten. Ook in de Nederlandse keuken was dit type in industriële stijl populair op kookeilanden. De verkoop was wat ingezakt totdat Quooker uitgebreid reclame ging maken voor de Quooker Flex, de eerste kokend waterkraan met geïntegreerde flexibele uitloop.

Hierop kwamen er ook normale warm- en koud waterkranen met vrijwel onzichtbare handige handdouches. Door dit geïntegreerde ontwerp heeft de verkoop een enorme boost gekregen.

Ook in het assortiment van merken als Selsiuz, Gessi en Grohe vind je kokend waterkranen met een flexibele spoelslang.

Tijdens het tekenen van de keuken plaats ik de kraan in het ontwerp welke het beste aansluit bij de behoefte van de klant en de keukenstijl. Uiteindelijk spelen ook de kosten van een kraan een rol.

 • Hierop kwamen er ook normale warm- en
 • Hierop kwamen er ook normale warm- en
 • Hierop kwamen er ook normale warm- en
 • Hierop kwamen er ook normale warm- en
 • Hierop kwamen er ook normale warm- en
 • Hierop kwamen er ook normale warm- en
 1. Hierop kwamen er ook normale warm- en
 2. Hierop kwamen er ook normale warm- en
 3. Hierop kwamen er ook normale warm- en
 4. Hierop kwamen er ook normale warm- en
 5. Hierop kwamen er ook normale warm- en
 6. Hierop kwamen er ook normale warm- en

Ervaren experts

Onze ervaren experts helpen je van A tot Z

Topkwaliteit

We leveren uitsluitend topkwaliteit keukens en apparatuur

Scherpe prijzen

Een transparante calculatie: altijd eerlijke en scherpe prijzen

100% aandacht

Altijd 100% aandacht voor ontwerp, montage en nazorg