Vakkundig advies van experts met meer dan 20 jaar ervaring!
Vraag een adviesgesprek aan »
Advies 9 Min leestijd

Keuken schoonmaken tips: oven, inductie kookplaat en koelkast.


op 29 januari 2021
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 22 september 2021

Een goede hygiëne in huis is belangrijker dan ooit! Nederlanders vinden de keuken de plek die het snelst vies wordt, dus een flinke keuken schoonmaak komt als geroepen!  Zo is er in de keuken een top 3 aan schoonmaakwerkzaamheden die jij, misschien net als vele anderen, als de ‘grootste uitdaging’ ziet:

 • De koelkast schoonmaken
 • De inductie kookplaat schoonmaken
 • De oven schoonmaken

Met de volgende schoonmaak tips gaan je poetsprestaties met stappen vooruit. Misschien ga je het zelfs leuk vinden? Veel succes!

Heb je vragen over hoe je het beste kunt omgaan met je keukenblad, het schoonmaken van je kastdeurtjes en het reinigen van je keukenapparatuur? Een keukencoach weet daar het antwoord op!

Keuken schoonmaken tips: oven reinigen
Oven schoonmaken tips

Keuken schoonmaak tips en trucs

De volgorde is belangrijk in wat je schoonmaakt in de keuken. Begin altijd bij het meest schone onderdeel van de keuken en werk toe naar het meest vieze oppervlak. Start boven en ga zo al poetsend naar beneden! Zo blijft je sopje het langst schoon. Je wilt niet dat je keuken juist smeriger wordt in plaats van schoner!

Keuken schoonmaken tips: koelkast schoonmaken - Siemens inbouw koelkast & wijnklimaatkast
Siemens inbouw koelkast & wijnklimaatkast

1 – Koelkast schoonmaken

De buitenkant van de koelkast gaat meestal wel mee in de snelle opruim- en schoonmaakbeurt na het avondeten, maar vergeet ook de binnenkant niet. Die moet om de paar maanden grondig schoongemaakt worden. Lijkt een klus, valt reuze mee!

Je koelkast schoonmaken, hoe doe je dat:

 • De koelkast schoonmaken doe je het liefst als hij (bijna) leeg is. Plaats de overgebleven etenswaren in een koelbox met elementen. Zet de koelkast uit.
 • Pak de (glazen)planken, rekken en groentelade(n) uit je koelkast. Maak ze schoon in de spoelbak met warm water en een scheutje milde allesreiniger. Droog ze daarna af.
 • Met hetzelfde sopje en een microvezeldoekje maak je de binnenkant van de koelkast schoon. Wattenstaafjes zijn ideaal om de hoekjes, deurrubbers, het afvoergaatje en dooiwatergootje mee schoon te maken. Droog de binnenkant goed af met een schone theedoek.
 • Zuig het stof van het rooster aan de voorkant van een inbouwkoelkast en aan de achterkant van een vrijstaande koelkast. Dit scheelt energieverbruik, want met een stoffig rooster moet de koelkast harder werken.
 • De losse rekken etc. kunnen terug naar hun eigen plekje en zet de koelkast aan.
 • Plaats het eten er weer terug in.
 • Doe de koelkastdeur dicht, want die is nu aan een sponsbeurt toe en droog de deur af. Vermijd schuursponsjes en andere schurende middelen!
Keuken schoonmaken tips: inductie kookplaat schoonmaken - Bora X Pure inductiekookplaat met kookveldafzuiging
Bora X Pure inductiekookplaat met kookveldafzuiging

2 – Inductiekookplaat schoonmaken

Een inductiekookplaat is door zijn vlakke glasplaat makkelijker schoon te maken dan een gaskookplaat met (losse) gaspitten. Ook vreten (suikerhoudende)  etensresten minder in een inductiekookplaat dan in een keramische kookplaat. Wil je de inductiekookplaat mooi houden, dan maak je van het kookplaat schoonmaken een vast ritueel na gebruik!

Je inductiekookplaat schoonmaken, hoe doe je dat?

 • Met een microvezeldoek en warm water neem je, na het koken, de inductiekookplaat af.
 • Verwijder etensresten gelijk, ook van de randen. Daar is zelfs een speciale inductie kookplaatschraper voor.
 • Bij gebruik van een schoonmaakmiddel, maak een sopje met een milde en verdunde allesreiniger of afwasmiddel. Pak geen soda of reinigingsmiddelen met citroen. Ik gebruik zelf graag Mr Muscle Cerafix. Deze kookplaat reiniger brengt een beschermende laag aan ter voorkoming van inbranden van etensresten en geeft de kookplaat glans.
 • Voorkom krassen op het glas van de inductiekookplaat; gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen en schuursponsjes.
 • Maak op het laatst de kookplaat droog met een theedoek of keukenrol om een waas dan wel strepen te voorkomen.
Keuken schoonmaken tips: oven schoonmaken – Bosch oven
Bosch oven

3 – Oven reinigen

De oven schoonmaken komt meestal als laatste aan de beurt. Als het gerecht klaar is, gaat de ovendeur dicht. Wie ziet de binnenkant van de oven? Maar niemand zit te wachten op rookwalmen uit de oven, dus regelmatig schoonmaken is een must! Ik laat je graag een aantal oplossingen zien, van traditionele schoonmaakmiddelen tot de nieuwste oventechnieken, waarmee het reinigen van de oven uitstekend gaat.

Je oven schoonmaken, hoe doe je dat?

 • Zuig met de stofzuigermond of kruimeldief alle losse kruimels en restjes op. Vergeet het rubber langs de ovendeur niet!
 • Met een speciale ovenreiniger maak je de binnenkant van de oven veilig schoon (niet geschikt voor de katalyse oven).
 • Aangekoekte etensresten kun je ook losweken door een ovenvaste schaal met een mengsel van water en afwasmiddel of citroensap in de gesloten oven te plaatsen. Laat het 1 uur op 100 °C. koken. Let op dat de schaal niet droog kookt.
 • Een trend is de oven schoonmaken met baking soda. Maak een papje van half baking soda en half water. Bedek de binnenkant van de oven en de ovendeur met het papje (niet de verwarmingselementen) en laat het goed intrekken. Je kunt ook de bakplaat met baking soda schoonmaken. Strooi losse soda op de bakplaat. Giet er na enige tijd wat kokend water bij en laat het enkele minuten inweken. Neem zowel de oven als de bakplaat goed af met een natte schone vaatdoek.
 • Het ovenrooster schoonmaken kun je door op de bakplaat onder het ovenrooster aluminiumfolie te leggen. Verwarm de oven een half uur op een hoge stand. Haal vervolgens met een pannenlap of handschoen het rooster uit de oven en spoel de laatste resten vuil en vet onder de kraan van het rooster af.

Demonstratie van de Siemens pyrolyse oven met activeClean – YouTube filmpje

 • Ovens hebben vandaag de dag de nieuwste technieken om het schoonmaakwerk flink te verminderen.
  • Bij de pyrolyse oven wordt vuil, vet en suiker op een hoge temperatuur verbrandt. De as veeg je later op.
  • Bij de katalyse oven voelen de wanden ruw aan. De één of meerdere katalytische wanden nemen de bakvetten op en door katalyse wordt het vet boven de 200 °C vernietigd via oxidatie. Daarna neem je bodem, bakplaat en ovenrooster af met een doekje met afwasmiddel.
  • Door hydrolyse, verdamping en condensatie, weekt het vuil los en is de oven zo makkelijk schoon te maken. De hydrolyse oven is een duurzame oven doordat hydrolyse weinig energie vergt.

Keuken (schoonmaak) coach geeft raad!

Een keukencoach geeft je graag de enige juiste informatie over hoe je het beste de keukenapparaten, het werkblad, de keukenachterwand en de keukenkastjes kunt schoonmaken van je bestaande of nieuwe keuken. Vraag het een keukencoach bij jou in de buurt!

Een inductie kookplaat schoonmaken doe je zo

Een inductie kookplaat schoonmaken is heel eenvoudig. Toch weten veel mensen niet hoe het goed gedaan kan worden, zodat er geen slijtage en vlekken op komen. Voordat je overgaat tot koken op inductie is het daarom goed om ook te weten te komen hoe de schoonmaak ik zijn werk gaat. Daarom helpen we bij Keukencoach niet alleen met het vinden van de beste inductie, maar ook zullen we meer uitleggen over deze schoonmaak. Zo heb je jarenlang plezier van de aankoop.

Een inductie kookplaat schoonmaken zonder schoonmaakmiddelen

Een inductie kookplaat schoonmaken kun je doen door deze direct na het koken met warm water en een microvezeldoekje af te nemen. Stukjes en etensresten moeten namelijk zo snel mogelijk verwijderd worden, zodat niets aan gaat koeken. Als je met schoonmaakmiddelen aan de slag wilt gaan, doe dit dan alleen met afwasmiddel en droog de plaat daarna direct met een schone doek. Een inductie kookplaat reinigen met andere schoonmaakmiddelen zal alleen maar voor een slecht resultaat gaan zorgen.

Voor alle apparaten

Deze reiniging is echter voor nog meer apparaten in de keuken goed. Het is belangrijk dat je zo min mogelijk met sterke schoonmaakmiddelen werkt. Een koelkast schoonmaken kun je bijvoorbeeld ook beter doen met afwasmiddel, zodat je geen beschadigingen aanbrengt. Door goed op te letten bij de keuken schoonmaken zorg je ervoor dat je jarenlang met de apparaten kunt gaan doen en altijd kunt genieten van een hygiënisch oppervlak in de keuken en op apparaten.

Read more

Relevante artikelen

Ontdek snel wat de ideale koelkast, koel-vriescombinatie, vrijstaande of Amerikaanse koelkast is voor jouw keuken!

De koelkast is het belangrijkste apparaat in je keuken! Jazeker, door het koelen blijft ons voedsel langer houdbaar en veilig…

op 9 april 2021

Prachtige spoelbakken, welke spoelbak past er in jouw keuken?

Van standaard gootsteen tot sieraad in je keuken; de spoelbak is vandaag de dag een bijzonder fraaie accessoire in het…

op 9 april 2021

Volop nieuwe keuken inspiratie 2021!

Welkom in de keuken van 2021: multifunctioneel en super gezellig! Op slapen en douchen na, doe je eigenlijk alles in…

op 29 januari 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap