Vakkundig advies van experts met meer dan 20 jaar ervaring!
Vraag een adviesgesprek aan »
Afzuigkappen 8 Min leestijd

Afzuiging – Wat is er allemaal mogelijk?


op 9 januari 2019

Een aantal jaar geleden zou artikel ‘Het kiezen van een afzuigkap’ hebben geheten. Door de ontwikkelingen op het gebied van afzuiging zijn er nu ook andere manieren om dampen en keukenluchtjes uit de keuken te verwijderen. Het lijkt me daarom zinnig om uitleg te geven over de verschillende soorten keukenafzuiging en de trends hierin.

Afzuiging keuken: Elica Bio Island kookeiland afzuigkap
Foto: Elica Bio Island kookeiland afzuiging

Keukentrends in afzuiging

De keuken is in nieuwbouwwoningen steeds vaker onderdeel van de algemene woon- en leefruimte. Ook in bestaande woningen worden muren uitgebroken om een zo groot mogelijke ruimte te realiseren voor koken en wonen samen. Doordat de keuken hiermee één wordt met de woonkamer moet het keukenontwerp goed aansluiten bij de stijl van het interieur. Dit heeft natuurlijk ook impact op de wijze van afzuiging van damp- en kooklucht en de hoeveelheid geluid die daarmee gepaard mag gaan.

Naast het uiterlijk van de ‘afzuigkap’, vraagt bijvoorbeeld een kookeiland, midden in een ruimte, om een speciale oplossing voor afzuiging. Het is natuurlijk fantastisch als het uitzicht niet geblokkeerd wordt door een afzuigkap en dat er geen koof over het plafond loopt voor de afvoerslang.
Ik heb de laatste trends in afzuiging op een rijtje gezet gecombineerd met mijn ervaringen als keukencoach. In grote lijnen ontwikkelden de trends zich van puur functioneel naar fraai ogende designkappen om vervolgens te verschuiven naar onderbouw- of inbouwunits onder kasten of in het plafond. Op dit moment zijn vrijwel onzichtbare oplossingen in de vorm van losse downdraft systemen en de kookplaat met geïntegreerde afzuiging populair.

Afzuiging keuken – afzuigkappen: Elica wandafzuigkap L’essenza & Joy + Elica eilandschouwkap Serendipity Island & Ye
Foto: Elica wandafzuigkap L’essenza & Joy – Elica eilandschouwkap Serendipity Island & Ye

Design afzuigkappen

Nadat we ooit begonnen met een puur functionele afzuiging onder het keukenkastje boven het fornuis, is het uiterlijk van een afzuigkap een steeds grotere rol gaan spelen. De klant heeft meer geld over voor een design afzuigkap die juist volledig in het zicht hangt en vaak meteen een praktische lichtbron is. Er is volop keuze uit fraaie wandschouwkappen en eilandschouwkappen, soms gedeeltelijk transparant door toepassing van glas.

Afzuiging keuken - plafond afzuigkap: Pelgrim plafondunit ISW1000RVS
Foto: Pelgrim plafondunit afzuigkap ISW1000RVS

Plafondunits en inbouwunits

Kookeilanden geven de keuken een moderne uitstraling en nodigen uit om de kok gezelschap te houden. Een traditionele afzuigkap blokkeert dan het doorzicht in de ruimte. Bovendien kunnen langere gebruikers hun hoofd flink stoten.

Bij koken op een kookeiland of gas kan een plafondunit of inbouwunit gebruikt worden. Deze constructies zijn minder aanwezig, mooi verwerkt in het plafond en nauwelijks nog herkenbaar als apparaat. Bij gebruik van inductie werken de modernste modellen van deze units samen met de kookplaat om de benodigde zuigkracht automatisch te regelen.

Afzuiging keuken – plafond afzuigkap: Siemens iQ700 - LR29CQS25 plafondunit
Foto: Plafondunit Siemens iQ700 – LR29CQS25

De iQ700 Siemens plafondunit (LR29CQS25) kun je al bedienen via de smartphone Home Connect App en spraakassistent.

De inzet van een plafondunits of inbouwunit vereist een serieus plan van aanpak en grondige afweging. Je hebt te maken met de afstand tot het kookgedeelte, de sterkte van de draagconstructie en de mogelijkheden om de afvoer netjes te kunnen organiseren. Dit is geen klus voor de keukenmonteur tijdens de plaatsing van de keuken. Eventueel kan ik een timmerman en/of stukadoor aanbevelen.

Afzuiging keuken: Downdraft afzuiging Elica Adagio
Foto: Downdraft afzuiging Elica Adagio

Downdraft afzuiging

De trend naar nog minder zichtbare afzuigsystemen zet zich door. Zo zijn er de downdraft systemen die tijdens het koken verticaal uit het keukenblad opstijgen en daar nadien in wegzakken. Dit zijn redelijk complexe en kostbare systemen voor werkbladafzuiging, in eerste instantie bedacht voor toepassing in een kookeiland.

  • Het interessante van deze ontwerpen is dat ze ook toegepast kunnen worden bij koken op gas.
  • Deze vorm van afzuiging vereist een wat dieper werkblad en neemt dat ook gedeeltelijk in beslag. Een voordeel is dat je veilig tegenover de kok kunt zitten.
Afzuiging keuken: Elica NikolaTesla inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging
Foto: Elica NikolaTesla inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging

Geïntegreerde kookplaat afzuiging

De laatste trend is de inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging. Hier wordt momenteel het meest naar gevraagd. De benodigde zuigkracht wordt door sommige typen zelf herkend en afgestemd.

  • Een goede kookplaat met geïntegreerde afzuiging voorkomt de verspreiding van wasem, geurtjes en vetspetters direct waar ze ontstaan, bij het kookveld. Fabrikant Bora (met modellen Basic, Classic en Professional) noemt dit principe dan ook kookveldafzuiging. Het merk Elica,waar ik graag mee werk, spreekt van een ‘hood in hob’.
  • Een systeem met kookveldafzuiging is een stuk compacter dan externe apparaten. Bekijk van te voren hoe het vetfilter kan worden uitgenomen en gereinigd.
  • Net als bij een los downdraft systeem dient de luchtafvoer onder het werkblad te worden verwerkt. Dit kan ten koste gaan van de kastruimte.
Afzuiging keuken: Bora Classic inductiekookplaat met afzuiging
Foto: Bora Classic inductiekookplaat met afzuiging

Nieuwe ontwikkelingen geven ook nieuwe ervaringen… Onlangs kregen we een reactie van een klant die gebruik maakte van de recirculatie functie bij een kookplaat met ingebouwde afzuiging. De klant kreeg tijdens het koken koude voeten door de gefilterde lucht die werd teruggeblazen via de plint onder de kookplaat. Dat hebben we slim kunnen oplossen door de luchtuitstroom te verplaatsen naar een positie waar je tijdens het werk in de keuken niet zo vaak voor staat. Meteen een advies voor de monteurs bij volgende projecten!

Recirculatie afzuiging

Voor omstandigheden waar een afvoer naar buiten niet realiseerbaar is, zijn er in alle varianten modellen leverbaar met recirculatiemogelijkheid voor filtering van vet en geuren. De filtering werkt d.m.v. koolstoffilters die 1 tot 2 keer per jaar vernieuwd moeten worden. Soms kunnen ze gereinigd worden zoals bij het monoblock systeem. Bij het plasmafilter systeem wordt vuil en vet elektrisch verbrand waardoor je het filter wel tot 15 jaar lang kunt gebruiken.

In een appartementencomplex is het (meestal) niet zomaar toegestaan een gat in de muur te maken voor ventilatie. Ook is het verboden een gemotoriseerde afzuiging aan te sluiten op het ventilatiesysteem. Recirculatie is dan een oplossing.

De impact van koken op gas of elektrisch op de afzuiging

Dan iets waar je voorafgaand aan de keuze van een wasemkap misschien niet direct aan zou denken. Koken met inductie of gaspitten maakt een gigantisch verschil voor de benodigde capaciteit van de afzuiginstallatie. Bij inductie heb je alleen te maken met de dampen die uit de pan komen. Deze vormen een fractie van de eventuele rookgassen bij de verbranding van gas. Daar komt ook CO2 en een enorme hoeveelheid waterdamp vrij. Die dampen wil je liefst zo snel mogelijk naar buiten kunnen geleiden. Recirculatie is bij koken op gas niet aan te raden.

Capaciteit en geluid van de afzuiging

De afzuiging vindt plaats door ventilatoren die de lucht verplaatsen. Hoe hoger de capaciteit, hoe krachtiger de ventilatoren. Ventilatoren kunnen flink rumoerig zijn, wat je zeker in een open keuken wilt voorkomen. Een goed ontworpen afzuiging combineert hoge capaciteit met een minimale geluidshinder. Dit zijn specificaties waar je als keukencoach op let.

Relevante artikelen

Lawaai van de afzuigkap en afzuiging in de keuken

We willen graag lekker koken zonder de kooklucht door het hele huis te verspreiden. Afzuiging is een oplossing, maar kan…


op 20 januari 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap