Vakkundig advies van experts met meer dan 20 jaar ervaring!
Vraag een adviesgesprek aan »
Advies 7 Min leestijd

8 tips voor meer opbergruimte in de keuken


op 31 januari 2020
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 22 september 2021

‘Ik wil meer opbergruimte dan in mijn vorige keuken’. Dit is één van de meest voorkomende wensen van mijn klanten tijdens het bespreken van de nieuwe keuken. In het begin passen alle voorraaddozen, pannen en het servies er wel in, maar na verloop van tijd lijken de ‘keukenkasten’ tot ‘keukenkastjes’ te zijn gekrompen. Gelukkig helpt dit blog je opbergruimte te creëren in je keukenontwerp!

1 – Onderkasten

Uittreksystemen en laden met flexibele indelingen en bestekladen zijn onmisbaar in de keuken en zeker onder het werkblad. De inhoud van de kast rolt je tegemoet, waardoor alles overzichtelijk te zien is zonder helemaal op de knieën de kast in te moeten duiken. Naast het ergonomische voordeel, kan er tot 30-50% meer opgeborgen worden in laden dan in kasten met draaideuren en legplanken. Zeker als de keukenlade een verhoogde rug en zijwanden heeft. Wist je dat in een brede lade van 90cm 20% meer opbergruimte zit dan in 2 laden van 45cm? In een standaard lade kan een gewicht tot 40 kg en in een bredere lade zelfs tot 70 kg.

Is de werkruimte op het keukenblad iets aan de krappe kant dan kan een uitschuiftafel, in een hoge of onderkast gebouw, perfect als tijdelijke kook- en bakhulpjes verzamelplaats dienen. Een afvalsysteem kan zowel in een onderkast als spoelonderkast geplaatst worden. Voor de landelijke en strak design keuken zijn er onderkasten met open uittrekpanelen in glas en hout. Er is zelfs een onderkast met een zak voor stokbroden.

2 – Hoekkast mogelijkheden

Uit een handige carrouselkast met draaiplateau’s (draaibodems) of hoekkastlades haal je meer opbergruimte dan uit een hoekkast met legplanken. Om nog niet over de ergonomische nadelen van het kast-kleunen te spreken.

3 – Gimmick: Dode hoek oplossing

Het plaatsen van een ‘dode hoek’ in een hoek van een keukenontwerp is zonde van de gemiste opbergruimte in de onderkast. Maar daar heeft keukenfabrikant Häcker een oplossing voor gevonden: het liftje Qanto. Hierdoor wordt de ruimte in de ‘dode hoek’ alsnog benut.

4 – Hoge kasten – bovenkasten

Om zoveel mogelijk kastruimte te creëren kan ik in het keukenontwerp bovenkasten plaatsen. Ondanks dat bovenkasten maar 40cm diep mogen zijn volgens de Europese norm NEN-EN 1116-2018, kunnen de kasten zwaar ogen en de keuken kleiner laten lijken. Er zijn bovenkasten met o.a. draaideuren, zwenkdeuren, vouwdeuren en schuifdeuren, maar ook met glazen jaloezieën.

De ruimte kan ook gevonden worden in de hoogte, door de hoge kasten de maximaal mogelijke hoogte te geven. De reikhoogte van een mens ligt echter zo’n 35cm boven zijn of haar lichaamslengte. In het bovenste gedeelte van de kast met legplanken (in een lade kun je niet meer kijken) plaats je bijvoorbeeld de broodbakmachine waar je grote plannen mee had, maar eigenlijk nooit gebruikt. Met een handig inklapbaar krukje haal het er zo uit. Voor de hoge voorraadkasten zijn speciale binnenindelingen met o.a. tableaubladen of binnenladen met glas aan de voorkant.

5 – Eén spoelbak is genoeg

De spoelbak neemt een niet te vermijden ruimte in de onderkast of lade in. Daarnaast komt er ook een nog uitsparing voor de sifon. Vandaag de dag kan er een ruimtebesparende sifon geplaatst worden, waardoor de uitsparing niet meer nodig is en de opbergcapaciteit van de lade of kast vergroot wordt. Ik adviseer mijn klanten bij een potentieel ruimteprobleem, om voor een enkele spoelbak te gaan en de vaatwasser er handig naast te plaatsen.

Opbergruimte in de keuken tips: randloze TopZero spoelbak – Dekker Zevenhuizen Beurs Imm
Foto: TopZero randloze spoelbak – Bij Dekker Zevenhuizen Beurs Imm Cologne 2019

6 – Multifunctionele keukenapparaten

Een losse waterkoker is niet meer nodig sinds de komst van de 3-in-1 kokendwaterkraan die naast warm en koud water, kokend water geeft. Goed om te weten is dat de voorraad kokend water beperkt is tot 3 tot 4 liter. Het best gebruik je het wanneer je echt kokend water nodig hebt zoals bij thee zetten en pannen vullen. Voor het uitgebreid omspoelen van de vaat of vuile pannen kun je normaal warm water tappen.

Ook de grote inbouwapparaten die toch flink veel ruimte in de keuken innemen, hebben meerdere functies gekregen. Zo zijn er o.a. bakovens met stoom en stoomovens met combi-magnetronfunctie.

7 – Afzuigkap als mooie opberger

De tijd dat een afzuigkap eigenlijk een lelijk ding was die veel zicht ontnam, is achterhaalt als je kijkt naar de prachtige afzuigkap op bovenstaande foto. Er is volop plaats voor (glas)servies, ovenschalen en eigen gekweekte kruidenplantjes.

8 – Radiator versus opbergruimte

Een radiator in de keuken is wel comfortabel maar zit geregeld het keukenontwerp in de weg. Ik kan o.a. de oplossing zoeken in het plaatsen van minder diepe kastjes voor de radiator en de warmte laten leiden via roosters in het werkblad. Ook kan ik voorstellen om de radiator te verplaatsen of in te ruilen voor extra kasten met een plintverwarming in het midden van de keuken.

De rest van de keuken

Zoals je ziet zijn er allerlei slimme manieren om meer opbergruimte in je te keuken te creëeren. Maar hoe zit het met de rest van de keuken? Hoe ziet jouw ideale keuken er uit? Zou het niet fijn zijn om eens vrijblijvend te kunnen experimenteren met verschillende stijlen en indelingen van je keuken. Dat kan met de Keukenplanner van Keukencoach! Met onze online ontwerptool maak je gratis en supersnel een 3D ontwerp van jouw ideale keuken. Probeer de tool hier gratis uit!

Op zoek naar een keuken bar met opbergruimte?


De beste keuken bar met opbergruimte vind je niet zomaar, die vind je bij KeukenCoach en alleen bij KeukenCoach. Het is een vaak gehoord verzoek: mensen willen meer opbergruimte in hun keuken dan in de vorige keuken. Dat is begrijpelijk, want in verouderde keukens is de opbergruimte vaak minimaal. Na verloop van tijd beginnen de laatjes en kastje nu eenmaal uit te puilen. Gelukkig kan een goed ontwerp de opbergruimte in keukens al flink vergroten.

Een keuken bar met opbergruime (in de onderkasten)


Onderkasten, onder het werkblad, zijn ideaal om spullen in op te slaan. Met behulp van een uittreksysteem en/of laden die flexibel kunnen worden ingedeeld, kun je veel ruimte in de keuken besparen. Het verkrijgen van een keuken met veel opbergruimte is makkelijker dan het lijkt. Met behulp van de uittreksystemen komt de inhoud van een laatje je zo tegemoet rollen. Dat betekent dat je niet voortdurend op je knieën hoeft te gaan zitten om in de kast te kijken. Het ergonomische voordeel is groot. Daarnaast is er tot wel 30 of 50% meer ruimte in de kast om spullen in op te bergen. Brede keukenlades hebben relatief meer ruimte dan smalle.

Denk aan de hoeken


In een hoekkast kun je veel spullen kwijt, zeker als je hiervoor een carrouselkast gebruikt. Dit is een kast met een speciale draaibodem. Deze zorgt voor meer opbergruimte dan een kast met lades. Dode hoeken moeten sowieso vermeden worden. Het speciale Qanto liftje van Häcker zorgt ervoor dat ook dode hoeken kunnen worden benut. Hij werkt helaas niet voor vrachtwagens.

Read more

Relevante artikelen

Ontdek snel wat de ideale koelkast, koel-vriescombinatie, vrijstaande of Amerikaanse koelkast is voor jouw keuken!

De koelkast is het belangrijkste apparaat in je keuken! Jazeker, door het koelen blijft ons voedsel langer houdbaar en veilig…

op 9 april 2021

Prachtige spoelbakken, welke spoelbak past er in jouw keuken?

Van standaard gootsteen tot sieraad in je keuken; de spoelbak is vandaag de dag een bijzonder fraaie accessoire in het…

op 9 april 2021

Volop nieuwe keuken inspiratie 2021!

Welkom in de keuken van 2021: multifunctioneel en super gezellig! Op slapen en douchen na, doe je eigenlijk alles in…

op 29 januari 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap